//Cuvântul președintelui

Cuvântul președintelui

De la primele civilizații și până în prezent, omul s-a întrebat care este diferența dintre noi și animale. Mulți filozofi, oameni de știință, dar mai ales iubitori de animale, au mers chiar mai departe în a se întreba ce drept avem noi oamenii să exploatăm, să chinuim și să folosim animalele, după bunul nostru plac.

De exemplu, Pythagora credea că oamenii, după moartea lor, se reîncarnează în diferite animale. Creștinismul Evului Mediu consideră omul ființa perfectă, iar animalele doar obiecte. Ideea respectului față de animale își face apariția la mijlocul secolului al XVI-lea când filozoful France Montaigne se opune vehement capturării și uciderii animalelor sălbatice; Leonardo da Vinci, vegetarian de altfel, afirma: “Va veni o zi când fapta de-a ucide un animal va fi condamnată în aceeași măsură ca și uciderea unui om”.

Nici în secolul al XVII-lea animalele nu își găsesc locul în rândul ființelor vii, ele fiind considerate “simple mașini” de către filozoful francez Descartes. Așa au ajuns animalele să fie tratate fără milă, ceea ce le-a permis multor oameni de știință să le folosească în laboratoare. În secolul al XIX-lea, Charles Darwin afirma că toate ființele vii au aceiași strămoși. Același secol marchează totodată o schimbare în gândirea omului față de animale și apar primele asociații de protecție a lor. În 1924 scriitorul francez André Geraud publica Declarația drepturilor animalelor prin care cerea ca atât oamenii cât și animalele să fie tratați egal. În 1978, UNESCO reia această idee, dar care nu are putere de lege și nu poate obliga nici o țară sau popor să o respecte. Prima asociație de protecție a animalelor a luat naștere în 1824, în Anglia, și se numește RSPCA.

Pentru a înțelege mai bine legătura ancestrală dintre animale și oameni, dar și evoluția gândirii umaniste față de toate ființele sensibile, cunoscutul scriitor, filozof și sociolog francez Frédéric Lenoir a scris lucrarea “Scrisoare deschisă către animale”. Cu ocazia traducerii în limba română a acestei lucrări, Asociația „Milioane de Prieteni“ organizează lansarea cărții în data de 22 aprilie 2019, ora 19.00, la Bistro de l’Arte, în Piața Enescu, din Brașov. Evenimentul va avea loc în prezența autorului, care va vorbi cu această ocazie despre implicarea sa în apărarea drepturilor animalelor. Frédéric Lenoir este si fondator al asociației „Împreună pentru animale“ și co-fondator al asociației SEVE (Știința de-a exista și a conviețui împreună). Cu această ocazie, aveți ocazia să achiziționați cartea, cu autograf din partea autorului.

Cristina Lapis
președintele AMP

2019-04-08T08:37:25+00:001 mart. 2019|Fără categorie|