De mai bine de 20 de ani, câinii fără stăpân, conflictele între oameni şi urşi, urşii captivi, grădinile zoologice prost gestionate şi abuzurile împotriva animalelor de fermă au fost destul de frecvente în România și au fost neglijate de către opinia publică. Lipsa de educaţie a amânat începerea unei acțiuni în masă în domeniul protecției și bunăstării animalelor. AMP crede în importanţa educaţiei copiilor astfel încât aceştia să înţeleagă de ce sunt necesare asemenea acţiuni.
Pe parcursul anului școlar 2013/2014, AMP a realizat primul program educational în școlile românești privind bunăstarea animalelor. Nivelul de interes din partea copiilor și a profesorilor a fost imens! În Sanctuar, toate tururile sunt ghidate astfel ca vizitatorii să înţeleagă greşelile pe care le fac oamenii cu privire la mediul înconjurător. Văzând urşii la joacă, cum mănâncă şi trăiesc o viaţă normală, ascultând poveştile lor despre viața pe care au dus-o înainte să ajungă în Sanctuar şi vizionând filmele documentare despre misiunile de salvare, copiii şi oamenii în general îşi schimbă modul de gândire cu privire la urşi şi alte animale!!
Pe parcursul anului şcolar 2013/2014, AMP a efectuat primele lecţii privind bunăstarea animalelor, în şcolile din România. Scopul principal a fost stabilirea unui anumit nivel de cunoştinţe şi interes la elevii între 10 şi 14 ani, această vârstă fiind considerată una la care interesul faţă de bunăstarea animalelor este foarte ridicat. După 7 luni de studii, am observat că peste 80% dintre copii sunt interesaţi să înveţe la școală despre bunăstarea şi protecţia animalelor.
În anul şcolar 2015-2016, AMP a lansat un curs pilot în Școala nr. 5 din Brașov. Cursul se numește chiar: ”Bunăstarea și protecția animalelor”. Cursul pilot a fost gândit să cuprindă 17 lecții incluzând de asemenea şi câteva activități extrașcolare — vizite la sanctuar, grădini zoologice, ferme, etc. Această experienţă ne permite să testăm și alte instrumente de predare — chestionare, lecţii video și întâlniri cu un medic veterinar.