FAQ Libearty2019-02-28T12:17:20+00:00
Libearty este cel mai mare sanctuar pentru urși bruni din lume, unde și-au regăsit liniștea peste 100 de urși. Sanctuarul a reprezentat șansa la o viață normală pentru aceste minunate animale, care anterior au avut neșansa să fie ținute în cuști sau obligate să facă spectacol, pentru amuzamentul oamenilor.
Găzduit într-o pădure de stejari de aproape 70 de hectare, Libearty se află la aproximativ 45 de minute de Brașov, cu mașina, lângă orașul Zărnești.
Cristina Lapis, fondatorul Asociației Milioane de prieteni și al sanctuarului Libearty, și-a dedicat viața salvării animalelor. Ursoaica Maya, ținută captivă într-o cușcă din apropierea castelului Bran, a determinat-o să promită că niciun urs din România nu va mai îndura condiții inumane. Din păcate, Maya nu a mai rezistat stresului captivității, s-a automutilat și a plecat, pentru veșnicie, în Ursa Mare. Promisiunea s-a adeverit, însă, iar în 2005 a început construcția sanctuarului. În același ani, au ajuns aici primii doi urși salvați: Cristi și Lidia.
Majoritatea urșilor de la Libearty au fost salvați din cuști situate pe terasele unor restaurante, hoteluri, pensiuni, cabane sau benzinării, unde reprezentau atracții turistice. Alții, din cauza dragostei egoiste a unor oameni, au fost ținuți după gratii lângă fabrici, mănăstiri sau mini-grădini zoologice, amenajate în propriile gospodării. Alții provin de la grădini zoologice care nu puteau respecta normele europene în domeniu și nu puteau oferi condiții de trai decente pentru animale.
La Libearty au ajuns și lupi, care fie erau ținuți în lanț, pe post de câini de pază, fie în cuști. În alte țarcuri, sunt găzduite mai multe căprioare, fie scăpate din colții câinilor ciobănești, fie rănite și îngrijite apoi de cei care le-au găsit. Odată crescute de mâna omului, animalele nu mai aveau nicio șansă să revină în sălbăticie.
Sanctuarul Libearty aparține Asociației Milioane de Prieteni, iar funcționarea sa se bazează exclusiv pe fondurile proprii și pe ajutorul financiar pe care ni-l asigură ONG-urile partenere (World Animal Protection, WTG și SPCA International). În condițiile în care nu primim niciun fel de finanțare din partea statului, prietenii noștri persoane fizice ne sprijină, la rândul lor, după propriile puteri.
Anual, în sanctuarul Libearty avem, în medie, 70 de voluntari. În condițiile în care activitățile din sanctuar implică un anumit grad de pericol, acceptăm voluntari doar prin intermediul Oyster Worldwide, care își asumă întreaga responsabilitate pentru modul în care voluntarii se conformează regulilor.

Îngrijirea fiecărui urs din sanctuar înseamnă cheltuieli de aproape 7.000 de euro anual, sumă care include hrana, medicamentele, materialele sanitare, întreținerea și reparațiile țarcurilor și piscinelor, facturile de energie și apă, sistemul de supraveghere video, materialele necesare, plata îngrijitorilor, întreținerea mașinilor folosite pentru transportul hranei, asigurarea pazei etc.

Anual, aproximativ 30.000 de persoane vizitează sanctuarul și află poveștile urșilor, lupilor și căprioarelor pe care le-am salvat.

Da. Accesul le este interzis copiilor sub cinci ani, din motive de siguranță, pentru liniștea animalelor și pentru buna desfășurare a tururilor. Vă rugăm, fiți pregătiți să prezentați un document care să certifice vârsta copilului/copiilor.
Pentru liniștea animalelor, numărul vizitatorilor este limitat la 50 pe fiecare tur. Toate tururile sunt ghidate și sunt disponibile exclusiv dimineața.
Nu! Libearty este un sanctuar, unde animalele au libertatea să stea în pădure sau să vină aproape de gard. În niciun caz nu este permis să vă apropiați de gard, să hrăniți animalele sau să încercați să vă apropiați mai mult de ele.

La intrarea în sanctuar avem un magazin de suveniruri, unde găsiți automate de băuturi nealcoolice îmbuteliate și cafea.

Pentru tururile private și tururile VIP, este necesar să faceți programare cu minimum 48 de ore în avans, la unul dintre numerele de telefon +4 0268 471 202 sau +4 0722 533 895 (disponibile între orele 9.00 și 16.00) sau prin e-mail, la adresa milioanedeprieteni@gmail.com.

Sanctuarul este deschis pe tot parcursul anului, cu excepția zilelor de luni și a primei zi de Crăciun, de Paște și de Anul Nou.