Istoric
„Asociaţia Milioane de Prieteni” (AMP) a fost înființată în 1997 de către Cristina Lapis, fostă jurnalistă din Braşov, care şi-a dedicat viaţa pentru a deservi animalele. Sprijinită de soţul ei Roger Lapis, Consul Onorific Francez, au creat una dintre primele Organizații Non-Guvernamentale (ONG) de bunăstare a animalelor din România.


Noi suntem “Milioane de Prieteni” – cea mai veche Asociaţie de Protecţie a Animalelor din România. În ultimele două decenii am salvat de la suferință și moarte peste 25.000 de animale, majoritatea acestora fiind câini fără stăpân, pisici, cai, dar şi urşi, lupi, vulpi, cerbi și păsări.
1997
A luat naștere Adăpostul Canin Victory, primul adăpost privat din România.
2000
Am înființat prima linie telefonică de urgențe medicale veterinare la nivelul județ Brașov.
2005
Am început lucrările la Sanctuarul Libearty din Zărnești și am salvat primii urși din captivitate.
2011
Am semnat un parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov pentru co-administrarea Adăpostului Public de la Stupini.
2013
Am demarat un proiect de Educație și oferim cursuri de bunăstare a animalelor în școlile din județul Brașov.
2016
Am semnat un parteneriat cu Primăria orașului Zărnești, pentru co-administrarea Adăpostului Public.
Adăpostul Canin Victory
Înfiinţat în 1997, Victory este primul Adăpost canin privat din România. Este un centru de mărime medie, care oferă servicii complete atât câinilor fară stapân, cât și comunității. În fiecare an, peste 700 de câini sunt dați spre adopție în România, Germania, Anglia și Franța.
Cele mai frecvente intervenții sunt sterilizările (peste 1.000 pe an) și tratarea câinilor răniți de pe străzi.


- 77 boxe exterioare, 44 boxe de carantină și post-operator, dar și 4 camere încălzite dedicate mamelor cu pui;
- Găzduim simultan aproximativ 400 de câini;
- Deținem singura linie de urgențe medicale veterinare pentru animalele fără stăpân;
- Facem sterilizări gratuite pentru cățeii și pisicile cu stăpân.
COSTURI:
25.000 € / luna
Specificații:
125 de boxe
1 clinică veterinară
1 “creșă” pentru pui
3 zone de plimbare
Situația Adăpostului public Stupini, 2011Sfârșitul cruzimii și stoparea eutanasiei
Între anii 2000 şi 2011 au fost omorâţi peste 35.000 de câini



În 2011, am semnat un parteneriat cu Primăria Brașov pentru co-administrarea Adăpostului Public Canin, din Stupini.
- Serviciile veterinare au fost îmbunătăţite;
- Padocurile au fost modernizate;
- Numărul sterilizărilor și adopțiilor a crescut vizibil;
- Zeci de câini sunt preluați lunar de către AMP și sunt cazați la Victory, până la găsirea adoptatorilor;
- Asigurăm hrana, medicamentele, angajaţii şi voluntarii necesari;
- Numărul mediu al câinilor găzduiţi la Adăpostul Public din Stupini este între 200 şi 250.
În Adăpostul Public Stupini, AMP a condus un proiect pilot de voluntariat pentru a testa abilitățile copiilor de a îngriji şi plimba câinii. Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită cu un concurs numit „Prima casă pentru căței”, la care au participat şi numeroşi voluntari.
În 2016, AMP și Primăria Zărnești au semnat un parteneriat pentru co-administrarea Adăpostului Public Zărnești:
- Câinii cu stăpân din Zărnești sunt preluați de acasă de serviciul public Zărnești, aduși la cabinetul veterinar al AMP unde sunt sterilizați, microcipați și introduși în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân) și apoi sunt redați familiilor lor. Totul este GRATUIT;
- Câinii fără stăpân din Adăpostul Public sunt preluați, tratați și dați spre adopție de către AMP.



Adopții
Asociația „Milioane de prieteni“ încurajează adopția responsabilă pe baza unui contract în care sunt menționate condițiile optime necesare. Câinele va putea fi adoptat doar după ce un reprezentant AMP va face o verificare la locul adopției.
Sterilizarea câinilor cu stăpân
Cu sprijinul partenerilor noștri din străinătate, am reușit să permanentizăm campania de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor cu stăpân, în Braşov şi Zărnești.
BONUS: câinii sunt microcipați și introduși în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).
Deși este un efort financiar considerabil, sterilizarea este singura cale de a diminua numărul animalelor fără stăpân de pe străzi.


Avantajele sterilizării
- Mai puțini câini și mai puține pisici pe străzi. Cele mai multe animale fără stăpân sunt, de fapt, puii celor cu stăpân, aruncaţi în stradă;
- Animalul va avea o viață mai lungă;
- Riscul de apariție a cancerului este mult diminuat;
- Câinii sterilizaţi sunt mai puţin agresivi;
- Se elimină problemele de comportament și igienă din timpul perioadei de călduri;
- Nu mai vin pe lume mii de animale nedorite.
Sanctuarul LibeartyLibertate pentru urși. Cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume.
Este cel mai mare proiect de bunăstare a urșilor, din Europa.

A primit distincția de „cel mai etic sanctuar din lume”, de la National Geographic Traveller.
A fost premiat de TripAdvisor cu un „Certificat de Excelenţă”.
Sanctuarul Libearty reprezintă rezultatul unui parteneriat semnat în 2005 între organizația caritabilă WAP (World Animal Protection), Asociaţia “Milioane de Prieteni” (AMP) din Braşov şi Primăria oraşului Zărneşti.


Peste 130 de urși au fost salvați din captivitate, din condiții mizere, din cuști mici și murdare, din bătaia puștii, din calea … OMULUI! Anual avem noi solicitări pentru a ajuta și alți urși aflați „după gratii”.
Urșii au la dispoziție 69 de hectare de pădure de stejari, piscine să se bălăcească, hrană conform dietelor studiate de veterinari și îngrijirea medicală necesară, dar mai ales, LIBERTATE!
Sanctuarul dispune de:
- 6 ţarcuri mari, dedicate îngrijirii urşilor pe termen lung;
- 5 ţarcuri pentru urşi cu nevoi speciale;
- 2 zone de acomodare;
- 2 ţarcuri pentru lupi;
- 1 țarc pentru căprioare;
- 12 piscine mari cu apă de izvor;
- 5 baraje;
Creat în memoria ursoaicei Maya, Sanctuarul Libearty este astăzi căminul a peste 100 de urși bruni salvați din condiții mizere de trai.
Proiectul este un succes și, în medie, au loc 8 misiuni de salvare pe an.


Urșii regaliÎnceputul muzeului ursuleților de pluș
Cei mai mari urși de pluș din lume, patru metri înălțime, au ajuns de la Londra în sanctuarul Libearty. Uriașii au fost donați de Kensington Palace, după ce au fost primiți în dar de prințul George și Kate Middleton, la nașterea prințesei Charlotte. Urșii regali au deschis colecția Muzeului dedicat celei mai îndrăgite jucării.




De atunci, rafturile muzeului s-au îmbogățit cu sute de ursuleți de pluș, din toate colțurile lumii. Prietenii din copilărie ai unor celebrități precum Brigitte Bardot, Peter Maffay, Evanna Lynch (interpreta personajului Luna Lovegood, din seria „Harry Potter“) sau Hella Brice, soția regretatului Pierre Brice, interpretul celebrului personaj Winnetou și alți ursuleți de jucărie celebri ca cel al lui Mr.Bin sau Padington, gardian al magazinelor Harrods, Smokey Bear, mascota americană care protejează pădurile de incendii, ca și mulți alții, au devenit o atracție pentru copiii și adulții care vizitează muzeul.
Ambasadori ai Angliei, Germaniei și Israelului s-au despărțit și ei de jucăriile lor preferate, oferindu-le libertatea alături de ceilalți ursuleți.
Vizita la muzeu este o întâlnire unică cu inocența anilor copilăriei, atunci când micuții iubesc urșii și nu-și doresc să-i vadă după gratii.
Hope Farm
Ferma educațională se află în Sanctuarul Libearty de la Zărnești, iar animalele beneficiază de 7000 de metri pătrați de teren (spațiu complet separat de țarcurile urșilor din rezervație).
Inaugurată la finele anului 2019, Hope Farm este casă pentru peste 40 de animale domestice salvate în ultimii ani de Asociația Milioane de Prieteni. Caii au fost salvați de la abator și nu mai sunt bătuți cu biciul, măgărușii nu mai rătăcesc pe câmp în căutarea hranei, iar purceii, găinile și curcanii pot sta tolăniți la soare, nu în farfurie!




Hope Farm este de fapt o fermă educațională, unde copiii care nu au avut bucuria să crească la bunici, la țară, pot vedea cum trăiesc și cum trebuie să fie îngrijite animalele domestice despre care citesc în cărți sau pe care le văd doar la televizor. Pot astfel să înțeleagă exact de unde vine carnea pe care o văd în farfurii.
O vizită la Hope Farm îi învață pe cei care îi trec pragul curiozități despre fiecare specie în parte.
Educația salvează vieți
“Educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea”
În 2013, Asociația Milioane de Prieteni împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov și cu Primăria Brașov a demarat un amplu proiect educațional care se desfășoară sub forma unor cursuri opționale în domeniul bunăstării animalelor.
Cursul se numește ”Bunăstarea și protecția animalelor”, cuprinde 17 lecții și include şi câteva activități extrașcolare — vizite la sanctuar, grădini zoologice, ferme, etc. Peste 2500 de elevi au participat în perioada 2013 – 2019 la cursurile susținute de AMP. Cu toții au primit gratuit câte un manual, realizat de membrii Asociației Milioane de Prieteni, manual care a primit avizul SANCO din cadrul Comisiei Europene.
Ne dorim:
- Implementarea în fiecare școală din Brașov și ulterior din România a proiectului de educație realizat de Asociația Milioane de Prieteni;
- Realizarea unor cursuri de formare pentru cadrele didactice care doresc să se implice în acest proiect;
- Responsabilizarea școlarilor, încă de la vârste fragede, cu privire la toate formele de viață de pe pământ. Rezultatul urmărit este o mai bună interacțiune a lor cu animalele, precum și scăderea cazurilor de cruzime asupra animalelor, dar și a abandonului;
- Schimbarea atitudinii comunității față de animale și de mediul înconjurător.

Peste 60% dintre copii au un animal de companie!
Schimbă viitorul, investește în educație!
3,5% din impozitul pe venit
Am salvat peste 25.000 de animale în cele peste două decenii de activitate! TU ne ajuți să salvăm mai multe?
Am creat cel mai mare Sanctuar de urși bruni, din lume! TU ne ajuți să îi îngrijim în continuare pe urșii salvați din cuști mizere?
Statul îi dă posibilitatea oricărei persoane fizice angajate sau ieșită la pensie să direcţioneze 3,5% din impozit către un ONG.
Este în puterea ta să ajuți și TOTUL fără să te coste NIMIC.
Durează doar câteva minute!
*completează online formularul 230 pe www.millionsofffriends.org.
20% din profit
Condiții:
„Contribuabilii (…) scad din impozitul pe profitul datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
- Este în limita a 0,5% din cifra de afaceri;
- Nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat”.
Campanie adresată companiilor care sunt înregistrate cu impozit pe profit.
Avantaje:
- Este o procedură simplă şi nu îţi consumă timp;
- Compania ta va demonstra că se implică în problemele comunității;
- Pentru firmă nu este o cheltuială în plus.
Dacă redirecționezi către AMP poți avea garanția că banii tăi chiar schimbă lumea: pe cea a animalelor!
Adopții virtuale
Poți ajuta și tu la întreținerea blănoșilor din Sanctuarul Libearty sau a câinilor din Adăpostul Victory. E foarte simplu să devii părinte virtual!
ADOPȚIA SIMPLĂ
Suma minimă lunară pentru adopția simplă de 5 euro/lună (60 de euro/an), însă poți dona mai mult! Indiferent de animăluțul adoptat, la finalizarea donației pentru un an îți trimitem, online, un certificat de adopție. Îl poți imprima și așeza pe birou. Astfel, cel ales va deveni un membru al familiei tale!
ADOPȚIA UNICĂ
Aceasta este o adopție dedicată exclusiv ursuleților de la Libearty. Poți deveni adoptator unic, dacă donezi 700 de euro/lună, cheltuiala lunară necesară pentru fiecare urs.
Stiați că:
- 5 euro pe lună înseamnă costul unui borcan de miere pentru un urs?
- urșii din sanctuar consumă peste două tone de mâncare/zi?
- costurile anuale de întreținere a unui urs sunt de 7.000 de euro?
- costurile anuale de întreținere, tratare și îngrijire a animăluțelor de la Victory sunt de cel puțin 300.000 de euro/an (25.000/lună)?
- îngrijim și tratăm zilnic aproximativ 750 de câini: 400 la Victory și 350 la Adăposturile Publice Stupini și Zărnești?
- facem peste 1.000 de sterilizări/castrări gratuite pe an, iar costurile pentru acestea ajung la aproape 50.000 de euro?
Celebrități
Sunt multe vedete care iubesc animalele, iar câteva dintre ele ne-au vizitat de-a lungul anilor. Celebrităţi ca Natalie Imbruglia, Jaqueline Bisset, Peter Maffay, Alesha Dixon, Asher Keddie, Leona Lewis şi Pierre Brice, Adnan Maral, Evanna Lynch și Peter Egan sunt doar o parte dintre cei care au ajutat la salvarea animăluțelor ajunse în grija AMP şi la strângerile de fonduri pentru acestea. Actorul Pierre Brice este “nașul” ursoaicelor Gina si Sofia, iar Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanie, este părintele adoptiv al ursului Hansel. Sanctuarul a primit și vizita copiilor Principesei Ileana, fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I a României.








Conștientizarea
Cu peste 100 de știri și articole apărute în mass-media în fiecare an, AMP a devenit ONG-ul de bunăstare a animalelor cu cea mai mare vizibilitate din România. Majoritatea presei naţionale urmăreşte acțiunile de salvare a animalelor efectuate de către membrii Asociației Milioane de Prieteni.
Pentru creșterea gradului de conștientizare, dezvoltăm și rulăm campanii, evenimente și acțiuni, pe toată durata anului.