Mura2022-01-17T09:14:28+00:00

Project Description

Născută în 2001, Mura a fost vedetă la Circul Globus din Bucureşti. Mergea pe bicicletă sau în două labe, purtând o rochiţă ridicolă. Când nu avea spectacole, trăia într-o cuşcă mică şi murdară. În 2006, la vârsta de 5 ani, Mura a refuzat să mai intre în arenă suportând izolarea și înfometarea. Într-un final, directorului circului i s-a facut milă de ea şi a apelat la Rezervaţia de Ursi pentru a o trimite pe Mura într-un spațiu mai potrivit nevoilor ei.

Cristina Lapis, preşedintele AMP, a primit-o pe Mura si s-a asigurat ca circul nu va mai folosi în viitor alti ursi în spectacolele lor. Mura a fost preluată în martie 2006 şi a fost eliberată în țarcul principal al Rezervaţiei în octombrie.

În 14 iulie 2021 Mura a închis ochii pe veci. Încă o steluță în constelația Ursa Mare, care s-a alăturat lui Maya, Max, Ursula și celorlalți urși care veghează acum Sanctuarul Libearty.
S-a stins în pădure, printre alți urși ca ea, care au suferit din cauza cruzimii oamenilor și care au avut șansa să își trăiască ultimii ani sub cerul fără gratii, ascultând foșnetul frunzelor și cântecele păsărilor.
„În ziua când ne-am întâlnit i-am întins o bomboană. I-am văzut ochii triști și i-am promis că nimeni nu va mai râde de ea și nu va mai fi obligată să facă pe clovnul sau să meargă pe bicicletă pentru o bucată de pâine” – Cristina Lapis președinte AMP
Drum lin printre stele!