/, Urși/Bolik și Elza au renăscut în pădurea urșilor!

Bolik și Elza au renăscut în pădurea urșilor!

De Paște, zile sfinte pentru creștini, am asistat la un miracol. O operațiune de salvare incredibilă s-a concretizat deși părea imposibilă. Ursul Bolik în vârstă 15 ani și lupoaica Elza care are 7 ani, au renăscut în sanctuarul AMP Libearty.

Putem spune că este un miracol faptul că acum sunt liberi, departe de cuști mizere și un cer cu gratii. Captivi de când s-au născut în cuști mici lângă un complex hotelier din Cernăuți – Ucraina și cu teama unui conflict armat în zonă ,soarta părea că le este pecetluită.

Fiecare clipă în plus petrecută într-o țară măcinată de război reprezinta un pericol de moarte pentru cele două animale nevinovate. Au parcurs mii de kilometri, cu nenumărate opriri pentru verificări sub paza armelor, dar Bolik și Elza au ajuns cu bine și în siguranță pe tărâm românesc.

Lupoaica Elza, a ajuns la timp la AMP Libearty și a avut zile! Astăzi, atât ea cât și marele urs blând, Bolik, au fost sterilizați. Doctorul i-a descoperit însă  lupoaicei o tumoare uterină mare, care îi punea viața în pericol și nu ar mai fi avut prea mult de trăit dacă nu era descoperită. A fost operată cu succes, iar acum primește tratamentul necesar pentru vindecare. Bolik însă a făcut timid cunoștință cu pădurea și a pășit pentru prima dată pe iarbă. Cu teamă și pași mici a adulmecat nesătul toate mirosurile noi, a simțit adierea vântului și a auzit pentru prima dată cântecul vesel al păsărilor. Emoțiile noastre au fost dincolo de cuvinte să îl vedem bucurându-se de lucrurile simple pe care el nu a avut ocazia să le cunoască până acum.

 În numele ursului Bolik și al lupoaicei Elzei, dar și în numele nostru dorim să le mulțumim lui Ervin Nagy- Ébredő Bolygó Alapítvány – Ungaria, omul de la care a început totul și a făcut posibilă această salvare, Olga Chevganiuk- UAnimals și Natalia Popova- Wild Animal Rescue International Charity Foundation – Ucraina, pentru toată strădania de a-l convinge pe proprietarul complexului să le ofere acestor suflete șansa la o viață în mediul lor natural, dar și pentru tot timpul alocat documentelor necesare pentru a-i putea trece granița și a-i aduce la AMP Libearty.

O piesă extrem de importantă în acest puzzle deloc simplu au fost Tom și echipa lui de la Breaking The Chains – Documentaries, din UK, oameni cu un suflet imens care au ajutat la salvarea a mii de animale din Ucraina, de la începutul războiului. Ei s-au ocupat de toată logistica în ceea ce privește transportul și, în noaptea dinaintea scoaterii lui Bolik și Elza din închisoarea în care au fost condamnați fără vină, au muncit intens, ore în șir și contracronometru, ca să întărească cuștile de transport confecționate special pentru această operațiune de salvare.

A fost o onoare să lucrăm alături de fiecare dintre voi. Fără implicarea tuturor această salvare nu ar fi fost posibilă, așa că putem afirma cu toată convingerea că de această dată războiul a unit! A unit atât de multe ONG-uri și oameni din mai multe țări pentru a-i vedea în siguranță pe Bolik și Elza.

 

 

 

2022-05-02T12:03:23+00:002 mai 2022|Fără categorie|