//Brașovul, un bun exemplu în managementul populației de câni

Brașovul, un bun exemplu în managementul populației de câni

Asociația “Milioane de Prieteni” a fost, împreună cu WAP, Direcția Sanitară Veterinară și Primăria Brașov, organizatoarea primei conferințe internaționale cu privire la managementul populației de câini fără stăpân.

Conferința s-a desfășurat la Brașov, în data de 19 octombrie, și a avut ca oaspeți reprezentanți ai autorităților sanitare-veterinare din Novi Sad și Dubai. De-a lungul unei zile, în prezența autorităților locale și județene, medici veterinari și reprezentanți ai municipalităților din 10 județe ale țării au discutat soluțiile pentru reducerea numărului de câini fără stăpân.

România este țara cu cea mai mare populaţie de câini fără stăpân din Europa. Au fost cheltuiți foarte mulți bani, au fost omorâți foarte multi câini, au fost schimbate legi, însă problema a rămas. Două orașe din țară au găsit însă o cale de a menține sub control populația canină: Brașovul și Cernavodă.

Reprezentanta Asociației Save the Dogs, Sara Turetta, a prezentat soluția aplicată la Cernavodă. Aceasta este în mare parte asemănătoare cu măsurile luate la nivelul Municipiului Brașov. A fost crescut foarte mult numărul de adopții și s-au făcut foarte multe campanii de sterilizare, pe tot parcursul anului.

De asemenea, s-a lucrat foarte mult la responsabilizarea cetățenilor, prin campanii de educație și conștientizare. Din intervențiile reprezentanților WAP și ale celor din Dubai și Novisad s-a tras concluzia că printr-o mai mare implicare a autorităților pe plan local, dar și național, situația câinilor fără stăpân din România ar putea să se schimbe. Și asta chiar fără sacrificiul inutil și inuman a sute de mii de vieți nevinovate.

Pentru acest lucru este, însă, nevoie ca autoritățile să pună în aplicare legea care obligă toți proprietarii de câini să identifice și să-și sterilizeze animalul de companie.

Câinele este prietenul cel mai bun al omului. Rămâne să ne întrebăm dacă noi oamenii suntem întotdeauna cei mai buni prieteni ai câinelui!

Anul viitor, va avea loc o nouă conferință pe aceeași temă, pentru a constata progresele făcute de România în domeniul managementului populației de câini.

2015-10-27T15:25:49+00:0027 oct. 2015|Fără categorie|