//Cine are inimă să abandoneze puii pe stradă?

Cine are inimă să abandoneze puii pe stradă?

pui sacele

Puii sunt de multe ori părăsiți în cutii de carton, la poarta azilului. 7-8 pui stau grămadă între pereții de carton, gângurând după mâncare. Alteori sunt salvați la timp înainte ca punga de nailon in care atârnă la marginea unei ghene de gunoi, să-i sufoce. Așa ajung în fiecare lună, în Adăpostul Victory, între 10 și 30 de căței în vârstă de doar câteva săptămâni. Lipsa de educație și preconcepțiile legate de sterilizare transformă deținătorii de animale în criminali inconștienți. „De cele mai multe ori sunt abandonați când cand au 5-6 săptămâni. Este perioada când încep să mișune – să ceară de mâncare, să se plimbe – și atunci stăpânul e deranjat”, este de părere Oana David, manager adăpost. Recordul a fost stabilit în luna august, cu 14 pui salvați într-o singură zi.
Ajunși la Victory, puii sunt vaccinați și deparazitați și primesc tratament specific în funcție de starea de sănătate. „Îi deparazităm intern și extern, iar dacă are 5-6 săptămâni îi facem prima vaccinare. Dacă are boli virale sau repsiratorii îi tratăm. Cei care sunt deshidratați, anemici sau nu se pot hrăni, intră pe perfuzii și pe antibiotice. Acționăm pe fiecare caz în parte”, a declarat Florian Debu, medic veterinar voluntar. Nu toți au șanse la viață, însă personalul medical și îngrijitorii fac miracole. „Când îi descoperim, mulți au paraziți interni în exces și nu mai poti fi salvați. Alții fac reacții la vaccinuri, însă cazurile sunt mai rare. În lipsa laptelui matern, și imunitatea lor este scăzută și nu supraviețuiesc”, a precizat Oana David.

Abandonul se pedepsește
Dacă aveți vecini sau cu cunoștințe care au pui de cățel sau pisică, dați-le o mână de ajutor postând poze cu ei pe site-urile de specialitate de pe internet. Dacă doriți să vă implicați mai mult, preluați puii de pe stradă și încercați să le găsiți o familie adoptivă.
Legislația pentru protecția animalelor pedepsește abandonul. Dacă sunteți martorii unor astfel de cazuri, nu ezitați să anunțați asociațiile de protecție a animalelor din orașul dumneavoastră.

2014-09-29T07:28:57+00:0029 sept. 2014|Fără categorie|