//Ciocolata pentru câine, nu este păcat ci otravă!

Ciocolata pentru câine, nu este păcat ci otravă!

Sfat dr finCine nu se înduioșează atunci când cățelul îți aruncă o privire miloasă ori de câte ori te vede mâncând ceva. Însă mare grijă! O parte dintre alimente pot fi chiar dăunătoare. De exemplu, știi că ceapa, dulciurile și oasele de pui sau pește îți pot îmbolnăvi câinele? Deși ai vrea ca și patrupedul tău să se bucure de desertul tău, e posibil ca în unele cazuri o bucățică de ciocolată să-i cauzeze moartea. Înainte să îi dai din mâncarea ta, află de la doctorul Asociației Milioane de Prieteni, Ciprian Cocianu, ce are voie să consume.

Ce are și ce nu are voie să mănânce câinele tău?
Ține-ți câinele departe de bar! Chiar și cantitățile mici de alcool pot cauza o intoxicație câinilor, care poate duce la comă și în final, la moarte. Nici fructele, atât de bune pentru oameni, nu le fac bine animalelor. Dacă merele, caisele, piersicile, perele și cireșele le pot provoca intoxicații alimentare, avocado le dăunează inimii și plămânilor, dar poate duce și la probleme ale stomacului și chiar la pancreatită din cauza conținutului ridicat de grăsimi. Un alt aliment periculos pentru patrupedul tău este aluatul. Căldura corpului câinelui duce la creșterea aluatului în stomac și produce alcool, iar acest lucru duce foarte repede la deces. „Oasele de pui, deși nu sunt otrăvitoare, se pot bloca în intestinele câinelui, le pot perfora sau se pot bloca în gâtul lui, sufocându-l. Același lucru este valabil și pentru oasele de pește. Trebuie de asemenea evitate varza, fasolea și mazărea pentru că sunt foarte greu digerabile. Cartofii cruzi și cojile de cartofi sunt și ele dăunătoare”, mai avertizează doctorul veterinar AMP, Ciprian Cocianu.

STRICT INTERZISĂ: CIOCOLATA
Ciocolata este foarte toxică pentru câini. Consumată în doze mici poate cauza tulburări digestive grave, iar în cantități mari duce la comă sau deces. „De fapt nici un desert sau aliment care conține zahăr nu este bun pentru câini. Chiar dacă nu conțin ciocolată, și câinilor le crește glicemia și pot face diabet. De cele mai multe ori apar și probleme de dentiție. Dacă patrupedului tău îi plac deserturile poți să îi oferi gustările dulci care se găsesc în magazinele de specialitate pentru că acelea nu conțin substanțe sau ingrediente periculoase pentru ei, ci înlocuitori”, ne sfătuiește doctorul.

Crochetele – soluția ideală
Ca și tine, câinii au nevoie de hrană completă, iar ceea ce îi poți oferi tu prin mâncarea gătită, de cele mai multe ori nu este nici sănătos și nici suficient. Carențele nutriționale pot duce la îmbolnăviri grave, cum ar fi deformări ale oaselor, boli ale pielii, reducerea masei musculare și chiar orbire. De asemenea pot apărea insuficiențe ale inimii, rinichilor și altor organe. Scăderea în greutate poate fi de asemenea un semn de hrănire necorespunzătoare. Alte semne pot fi blana uscată și fără strălucire și apariția de coji pe piele, precum și sensibilitatea crescută la infecții. „O hrană bazată pe hrană uscată de calitate, specifice fiecărui câine în funcție de talie, va crește și speranța de viață. Este cunoscut faptul că acei câini hrăniți corepunzător trăiesc în medie cu 2 ani mai mult”, specifică dr. Ciprian Cocianu.
Abține-te să-i dai “suplimente” între mese, pentru că nu este deloc sănătos pentru el. Asta înseamnă și să refuzi privirea de cerșetor pe care ți-o aruncă atunci când ești la masă și vrea din mâncarea ta. Îți iubești câinele într-adevăr atunci când tratezi hrănirea lui cu seriozitate și te preocupi să afli ceea ce îi face bine, chiar de la experți.

2013-11-14T08:55:09+00:0014 nov. 2013|Fără categorie|