/, Urși/Hibernarea ursului. Adevăr sau mit?

Hibernarea ursului. Adevăr sau mit?

Hibernarea este caracteristica de apărare a mai multor animale sălbatice. Nu doar urșii hibernează. Aricii, bursucii, pârșii, liliecii, anumite păsări, insectele sunt câteva dintre speciile care iarna dorm mai mult.

În general, când temperaturile sunt scăzute și hrana este puțină, urșii se adăpostesc în bârloguri, pe care și le amenajează chiar ei. Pregătirea pentru somnul de peste iarnă începe cu câteva luni înainte. Urșii mănâncă mai mult pentru a reface stratul adipos pierdut pe timpul sezonului rece anterior și câștigă în greutate între 30 și 60 de kilograme!

Spre sfârșitul verii blana lor se transformă, astfel că spre iarnă urșii au haine noi, călduroase și foarte pufoase, numai bune să le țină de cald vreme de 3-4 luni!

Un loc excelent pentru amenajarea unui bârlog poate fi o grotă, un muşuroi de furnici părăsit, o scobitură sub rădăcinile unui copac sau pur și simplu o groapă, însă zona trebuie să fie una liniştită, departe de zgomote și oameni. La urma urmei, cui îi place să fie deranjat când doarme?

Urșii adună ramuri, muşchi şi alte asemenea materiale pe care le vor folosi ca aşternut. Își fac astfel bârlogurile foarte confortabile și plăcute lor.

Când însă este foarte frig afară (-15/-30 de grade) chiar și urșii din AMP Libearty se retrag într-un loc ferit. Este impropriu spus că dorm adânc, mai corect spus ar fi că lenevesc.

Ursuleții din Libearty care încep să își mai recapete din instincte încep să-și construiască bârlogul după ce cade prima brumă sau le ocupă pe cele din anii trecuți. Pentru cei care nu au putere să sape sau nu știu cum să facă asta, noi le-am amenajat bârloguri artificiale, construite din tuburi circulare din beton. Interiorul și-l amenajează singuri, ca să le fie cât mai confortabil.

Toată treaba o fac în lunile octombrie și noiembrie, când unii ursuleți din Libearty pot fi văzuți în timp ce lucrează de zor la căsuța lor de iarnă.

Sanctuarul este deschis vizitatorilor tot timpul anului!

Așadar, pentru răspunsurile la alte curiozități vă așteptăm în cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume, AMP Libearty, din Zărnești!

2020-10-19T09:57:47+00:0019 oct. 2020|Fără categorie|