//Și totuși…cum ajung câinii în stradă?

Și totuși…cum ajung câinii în stradă?

labrador1V-ați gândit vreodată că mai ales câinii de rasă, care au stăpân, sporesc numărul celor fără stăpân? Ideea preconcepută că doar metișii trăiesc pe stradă și întăresc rândurile celor vagabonzi este profund greșită. Exemplul perfect îl reprezintă povestea unei superbe cățelușe din rasa Labrador.

A uitat poarta deschisă…
A fost găsită pe stradă de unul dintre angajații AMP, rătăcind dezorientată într-o după-amiază ploioasă. Blândă, dar speriată, a ajuns la sediul Asociației Milioane de Prieteni unde a primit de mâncare și atenție. A doua zi, tânăra cățelușă, care nu avea mai mult de 7 luni, a fost sterilizată și microcipată, iar în după-amiaza aceleiași zile am reușit să îi găsim și părinții care o căutau de mai bine de 24 de ore. ”A rămas poarta deschisă”, ne-a spus “nevinovat”, stăpânul. O poveste cu final fericit, însă nu toate se termină la fel. O mare parte dintre cățelușele care ajung pe străzi, chiar și din greșeală, se împerechează până să fie găsite de stâpanii lor. După numai 2 luni, curtea sau apartamentul, se umplu de cățeluși care nu sunt de rasă și nu pot fi vânduți. Astfel oamenii ajung să arunce cățelușii la tomberoane, sau să îi abandoneze în cutii de carton, la gropi de gunoi sau chiar lângă drumuri intens circulate, unde pot fi zdrobiți de mașini în orice clipă.
Câinii străzii sunt de fapt câinii noștrii. Sunt puii aruncați la tomberon sau lăsați în cutii de carton la margini de străzi sau de păduri, sunt cățeii lăsați liberi sau pierduți pe stradă. Sunt câinii bătrâni alungați de stăpâni sau cei care sunt abandonați de „părinții” plecați la muncă în străinătate.

Niciodată să nu spui niciodată!     De cele mai multe ori ne izbim de ideea că „nouă nu ni se poate întâmpla niciodată. Noi nu ne pierdem cățeii”. Nici stăpânii tinerei cățelușe labrador nu s-au gândit că o vor pierde vreodată. S-a întâmplat însă! Cățelușa a fugit din curte când una dintre cunoștințele familiei a uitat să închidă poarta. În numai câteva clipe a dispărut, iar dacă nu era găsită la timp primii pui, viitori căței ai străzii, s-ar fi născut probabil în aproximativ 2 luni. Nici dacă vă pierdeți câinele mascul situația nu se schimbă. Ba poate fi și mai tragică povestea. Un cățel mascul se poate împerechea cu mai multe cățele în aceeași zi, astfel că numărul câinilor de pe străzi crește considerabil.

Matematica străzii!
Un calcul simplu ne arată că într-un singur an, dacă într-o curte sau pe stradă există măcar doi căței, mascul și femelă, necastrați/sterilizați, ei pot genera 30 de alți câini. Dacă jumătate dintre ei sunt femele, în următorul an pe străzi vor fi alți 450 de câini ai nimănui, iar în al treilea an cifra devine una alarmantă, peste 3.300 de câini ai străzii. Astfel, numărul lor crește exponențial. Tocmai de aceea, unica soluție este castrarea sau sterilizarea cățeilor, indiferent că ei trăiesc în curți sau pe străzi.

AVANTAJELE CASTRĂRII
Un câine castrat petrece mai mult timp cu tine, nu mai pleacă de acasă de fiecare dată când simte în apropiere o femelă în călduri, poate fi mai sănătos pentru că nu dezvoltă tumori cauzate tocmai de faptul că nu are lângă el o femelă oricând își dorește și poate trăi chiar și cu peste 2 ani mai mult.

2013-11-13T07:52:05+00:0013 nov. 2013|Fără categorie|