//Indiferența care lasă răni

Indiferența care lasă răni

Alma 1

Românii merg la doctor doar când îi deranjează ceva – un rinichi înfundat, o măsea dureroasă care refuză să cadă, un leșin mai serios. Nu-i de mirare că nu mai văd suferința din jur. Stoicismul cu care își bandajează sănătatea se răsfrânge în exterior, sub formă de indiferență.
Cu aceeași formă de indiferență a fost tratată și Alma, o cățelușă în vîrstă de șase luni care nu are casă, nici masă, nici pe cineva drag să o strunească în lesă. Tăvălită de un autoturism în timp ce încerca să treacă strada, Alma a scăpat cu o fractură deschisă la laba inferioară dreaptă din spate. Putea fi mai rău – putea să rămână lată pe asfalt sau să nu mai meargă niciodată. Astfel, Alma a țopăit până sub un balcon – să-și lingă rănile și să-și plângă necazul. A scâncit ziua și a urlat noaptea, leșinată de durere și degerată de frig. Exasperați, locatarii au alungat-o la alt bloc. A găsit un alt balcon să se apere de ninsoare, dar și aici a deranjat. A urmat alt bloc și alt balcon, iar apoi, altul și altul. Durerea cățelușei urma să se sfârșească în dimineața aferentă unei nopți albe, când un riveran exasperat a avut geniala idee de a apela la „Milioane de Prieteni”. „Nici nu mai avea glas, atât a țipat de durere”, a declarat Oana David, manager Victory.
Transportată de urgență la adăpostul Victory, Alma a fost introdusă în operație. „Cățelușa a avut triplă factură deschisă cu lipsă de mușchi și piele. Am operat-o de urgență, am curățat și dezinfectat rana. Întrucât oasele nu erau deplasate, nu a fost nevoie de tije. I s-a făcut plastie (grefă) de piele şi musculatură, apoi i s-au administrat bandaje sterile cu tratamente locale”, au precizat medicii veterinari Victory.
Alma este sub tratament de aproape o lună. Staff-ul AMP îi curăță și pansează rana în fiecare zi, pentru a evita riscul unei infecții. Îndată ce va fi pusă pe picioare, Alma va putea fi adoptată.

2015-01-29T09:16:50+00:0029 ian. 2015|Fără categorie|