/, Câini, Urși, Alte animale, Educație, Uncategorized, Non classifié(e), Unkategorisiert, Dogs, Bears, Other Animals, Education, Chiens, Ours, Autres animaux, Éducation, Hunde, Bären, Andere Tiere, Bildung/Mesaj de la Cristina Lapis, președintele AMP, după tragedia de la adăpostul Rainbow

Mesaj de la Cristina Lapis, președintele AMP, după tragedia de la adăpostul Rainbow

Către toți cei care au compasiune față de câini, indiferent de unde sunt, în calitate de președinte al primei organizații pentru protecția animalelor din România, înființată acum 22 de ani, vreau să vă avertizez în privința pericolelor pe care le implică sprijinirea oamenilor care „salvează animale“, în condiții ilegale.

Este adevărat că există foarte mulți câini ai străzii în România și adăposturi publice inadecvate, unde oamenii nu respectă viața și legile, dar scoaterea câinilor din adăposturile publice și încredințarea lor unor persoane fizice care nu au nicio organizare legală și nu dețin adăposturi sau fostere autorizate de Direcția Sanitară Veterinară nu este o soluție.

Din păcate, unele persoane care susțin că iubesc câinii sunt responsabile de ceea ce se întâmplă, iar tragedia care s-a petrecut demonstrează că, fără un control din partea autorităților, toate aceste fostere și adăposturi ilegale pun în pericol sufletele inocente care au nevoie de grijă și protecție și păcălesc persoanele oneste și miloase.

Cel mai important lucru pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân este să acționăm înainte ca ei să ajungă pe stradă, să castrăm gratuit câinii proprietarilor care nu își permit să suporte cheltuielile pentru această intervenție și să prevenim abandonarea câinilor. Iar dacă vreți să faceți acest lucru, trebuie să direcționați donația către o organizație înregistrată, autorizată de instituțiile responsabile, care poate să ofere chitanțe pentru donațiile făcute. Toate sumele transferate către persoane private pot fi considerate „bani negri“. Iar dacă vreți să sponsorizați un câine, situația este similară. Trebuie să faceți acest lucru printr-o organizație care vă poate oferi o chitanță și o explicație pentru modul în care îngrijește câinii. Există organizații serioase în România, care îngrijesc câinii, îi castrează și îi trimit peste graniță, în Marea Britanie, Germania, Olanda etc. Dar transportul acestora trebuie să respecte toate regulile Uniunii Europene, sănătatea animalelor și condițiile de transport.

Toate transporturile ilegale, cu documente false și cu o durată mai mare decât cea acceptată prin lege, cu câini bolnavi, poate pune în pericol situația veterinară și bunăstarea câinilor în țările de destinație și poate determina apariția unor prevederi legale împotriva preluării de câini din România. Persoanele care vor să adopte un câine din România o pot face de la o organizație din țara de domiciliu, care are ca parteneri organizații din România. Adopția este o responsabilitate, atât pentru cei care trimit câinele în adopție, cât și pentru adoptatori.

Un câine nu este o carte pe care o comanzi pe internet, ci o ființă. Sunt numeroase familii respectabile, însă nu toate sunt potrivite pentru orice câine. Iar odată ce câinele vine ca un pachet, dacă familia nu poate să facă față și nu există un plan serios de rezervă pentru salvarea lui, câinele ar putea ajunge să se întoarcă în România, să ajungă într-un adăpost sau, mai rău, să fie eutanasiat, într-un adăpost din acea țară, unde este expus riscurilor, iar niciuna dintre aceste variante nu este acceptabilă. Dacă a fost adoptat de la o organizație, se poate întoarce în acea organizație și i se poate găsi un alt loc, care i se potrivește.

Câinii plătesc cu viața pentru greșelile oamenilor, pentru ignoranța și cruzimea acestora. Haideți să lucrăm împreună, pentru a evita alte tragedii precum cea petrecută la adăpostul neautorizat Rainbow, unde peste 70 de câini au fost găsiți morți de foame și de sete.

2019-01-21T13:23:29+00:0021 ian. 2019|Câini|