La fel ca unghiile tale, și ghearele cățeilor cresc încontinuu și trebuiesc tăiate regulat. Dacă nu ai grijă de unghiile câinelui, acestea vor continua să crească, se pot sparge și apoi infecta și, în final, se vor încolăci și vor crește în pernuța lăbuței. „La pinteni, mai ales, se pot întoarce și penetrează musculatura piciorului, lucru extem de dureros pentru câine”, ne avertizează dr. Ciprian Cocianu, medic veterinar al AMP.
Când tăiem unghiile câinelui ?
Ghearele câinelui au o creștere constantă. Tăierea unghiilor trebuie făcută în funcție de talia și greutatea câinelui și de timpul pe care și-l petrece afară, la plimbare și joacă. Un semnal de alarmă în acest sens îl constituie zgomotul făcut de unghii în contact cu o suprafață tare, sau agățarea unghiilor de covor. Dacă se întâmplă aceste lucruri, atunci cu siguranță tăierea unghiilor trebuie făcută cât mai repede. „Nu recomand efectuarea acestei operațiuni acasă. Dacă totuși vreți asta, sub nici o formă nu folosiți unghierele pentru manichiura umană pentru că acestea pot zdrobi, sfâșia și secționa unghia. Instrumentele dedicate câinilor le puteți procura de la pet shop sau din marile magazine. Acestea trebuie să fie în funcție de talia câinelui și să fie bine ascuțite”, vă recomandă dr. Ciprian Cocianu.
Cum tăiem unghiile ?
„Când unghiile sunt de culoare deschisă se observă două zone. Una vascularizată și opacă și alta transparentă. Trebuie tăiat vârful unghiei în zona transparentă cu câțiva milimetri înainte de începutul zonei vascularizate. La unghiile de culoare închisă nu se observă partea vie a unghiei așa că trebuie tăiat câte puțin din vârful unghiei, cât să fie confortabil pentru animal, la mers. Unghia tăiată corect nu are contact cu solul când animalul pășește. Mai ales pentru tăierea unghiilor de culoare închisă recomand efectuarea operațiunii de către un medic veterinar. Dacă faceți acest lucru acasă și atingeți partea vascularizată, câinele va sângera abundent”, spune dr. Ciprian Cocianu. Unghiile câinilor de talie mică trebuie tăiate mai des pentru că nu au o greutate suficient de mare ca să le tocească atunci când sunt scoși la plimbare.
O unghie tăiată corect nu are margini zimțate care ar putea să se agațe de covor sau de hainele tale, ori ar putea să îți zgârie parchetul. Imediat după tăierea unghiilor câinele trebuie scos la plimbare pentru a se uniformiza suprafața unghiei tăiate.
Tăierea unghiilor nu se face la câinii crescuți la curte pentru că aceștia își tocesc în mod natural unghiile prin contactul cu solul sau pavajul.