//7 urși, condamnați să trăiască într-o baracă

7 urși, condamnați să trăiască într-o baracă

Fantanele 1 Fantanele 2

În 1992, arădeanul Gheorghe Cilan cumpăra doi urși – femelă și mascul – de la Grădina zoo din Arad. „I-am salvat să nu moară de foame”, se bate el cu pumnul în piept, acum, la 22 de ani de la înființarea singurei ferme de urși din Europa – 100% ilegală. In dragostea lui infinită, i-a închis într-o baracă ruginită, de 40 de metri pătrați, în gospodăria sa de la marginea localității Fântânele(10 kilometri de Arad). Nimeni nu poate să intre, nici măcar pentru a-I vedea. Intrușii riscă să fie împușcați, electrocutați sau mușcați de câini!

Le vindea pe internet
Este împotriva legii naturii să înmulțești animale sălbatice în captivitate, ca pe găini, însă Cilan Gheorghe ține cont doar de propriile legi. Motivația lui pentru deținerea puilor pare lipsită de egoism și interese materiale, însă în 2009, într-un ziar din Arad, se ivea un anunț interesant: „Vând pui urși carpatini în vârstă de 3 luni , sex masculin a patra generație în captivitate, crescuți și îngrijiți în casă în condiții excepționale. Sunt foarte prietenoși și jucăuși , totul depinde de cei care îi îngrijesc și îi hrănesc. Relații dupe orele 20:30”. La numărul de telefon afișat a răspuns soția proprietarului ilegal. În realitate, Cilan vindea puii de urs cu lejeritatea cu care sunt vânduți puii de câine, cu toate că deținerea și vânzarea animalelor sălbatice este interzisă prin lege.

Primul proprietar de urși urmărit penal
De mai bine de patru ani, Asociația Milioane de Prieteni încearcă să închidă această fermă și să preia animalele chinuite. După zeci de sesizări la autoritățile locale și naționale, ultima noastră speranță stă în instanță. Judecătoria Arad a aprobat zilele trecute începerea urmăririi penale împotriva lui Cilan Gheorghe – o permieră pentru justiția românească: primul cetățean urmărit penal pentru deținerea ilegală de animale sălbatice.
Într-un stat democratic, puterea se află în mâna cetățenilor. Adu-ți aportul la salvarea urșilor: sesizează Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și ANSVSA!

2014-01-30T20:38:33+00:0030 ian. 2014|Fără categorie|