//Doi pui de urs din Albania, noii rezidenti ai Rezervatiei de Ursi „Libearty”de la Zarnest

Doi pui de urs din Albania, noii rezidenti ai Rezervatiei de Ursi „Libearty”de la Zarnest

Aceste animale au fost torturate de către proprietarul unui Restaurant din Tirana (Albania) şi erau ţinuţi pentru amuzamentul clienţilor. Ei au fost salvaţi, iar acum se vor bucura de libertatea de la Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti.
Din 20 Noiembrie 2011, Rezervaţia are 2 noi rezidenţi. Maria şi frăţiorul ei Marko, amândoi de 2 anişori. Ajutorul a venit de la o localnică pe nume Montserrat Battlo. Când a văzut condiţiile în care trăiau aceşti urşi a făcut tot posibilul să-i salveze.
A aflat că „stăpanul” lor avea de gând să-i vândă la 800 de euro fiecare. După nenumărate presiuni, în Aprilie 2011, Montserrat Battlo a reuşit să convingă „proprietalul” să îi dea ei urşii în custodie, preluând astfel responsabilitatea de a-i hrăni până când va găsi o altă soluţie. Însă s-a ivit o altă problemă. Nu există Rezervaţie de Urşi în Albania, iar Grădina lor Zoologică este al şaselea dintre cele mai mizerabile Grădini Zoologice din lume.”Am trimis peste 600 de e-mailuri în toată lumea, căutând un loc pentru Maria şi Marko. Am contactat toate Rezervaţiile din regiune, din Europa, America, Canada… Nimic …Nici o şansă, nici un răspuns… Am contactat Organizaţiile principale de Protecţie a Animalelor, însă nimeni nu părea capabil să mă ajute. Am decis oricum să-i scap de mizerie” scria Montserrat Battlo în scrisoarea ei către Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni” din Braşov şi administratora Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti.

Cazul celor doi urşi a intrat în vizorul celor de la Garda de Mediu din Albania. Oficialii au luat legătura cu omologii din România şi după aceea cu Rezervaţia de Urşi din Zărneşti. Salvatoarea celor doi, Montserrat Battlo era foarte fericită când a aflat că ursuleţii vor ajunge la Zărneşti. „Am citit e-mailul de 3 ori şi nu îmi venea să cred. Chiar după ce am primit e-mailul, m-am dus la Marko şi Maria şi le-am spus că cineva pe nume Cristina Lapis va avea grijă de ei şi că vor fi liberi să alerge şi să se caţere în copaci, să simtă iarba sub lăbuţe şi să facă baie în piscine… Am numărat zilele până la eliberarea lor” spune Montserrat Battlo.

Cu o săptămână mai devreme, Maria şi Marko au fost băgaţi în cusca de transport şi au pornit spre România. Drumul către libertate a fost plin de aventuri. „Trebuiau să facă 15 ore până în România, însă au făcut 76, cu urşii aflaţi în cuşca de transport. Au întârziat pentru că nu au reuşit să treacă graniţa dintre Montenegro şi Bulgaria. Au înnoptat acolo până când într-un final au reuşit să treacă în Serbia” a spus Cristina Lapis, preşedinte „Milioane de Prieteni”. Urşii au ajuns la Sanctuar Sâmbătă. Înainte de a fi eliberaţi au petrecut 24 de ore în Carantină. „Vor fi din nou vaccinaţi şi se va face un nou control medical, după aceea vor fi eliberaţi în Training Area unde va trebui să se obişnuiască cu firele electrice şi cu libertatea, după care vor trece prin tunel în ţarcul puilor unde trăiesc momentan alţi 6 urşi” a spus Cristina Lapis.

2012-01-23T11:52:25+00:0023 ian. 2012|Fără categorie|