//Un ursuleț și mama sa au nevoie de „țarc maternal”

Un ursuleț și mama sa au nevoie de „țarc maternal”

140808-Tarc-pentru-mama-si-pui-1

  • Tera si Pluto nu vor sa se desparta. Tera, ursoaica recuperta de la Gradina zoologica Resita isi apara cu strasnicie puiul chiar si de privirea ingrijitorilor. Iar Pluto, puiul ei de 6 luni se ascunde dupa ea, si tipa de indata ce se apropie cineva de cusca lor. Despre fratele lui nu se mai stie nimic, a disparut fara urma dupa ce s-a nascut. Asociația Milioane de Prieteni a hotarat sa le ofere acestor doi nefericiti o sansa sa traiasca liberi si impreuna la sanctuarul Libearty. Dar pana la varta de 2 ani, puiul nu se poate descurca singur in tarcurile mari unde risca sa fie agresat de unul dintre masculii dominanti. Pentru ei, este nevoie de un tarc special pana Pluto va fi un ursulet adult si vor putea atunci impreuna sa se alature celorlalti ursi. Asociatia Milioane de prieteni lanseaza un apel tuturor celor care iubesc ursii si libertatea, pentru a strânge fonduri in vederea construirii de urgenta a unui țarc special, care costa 9.800 de euro și care dupa sederea lui Pluti si a Terei, va oferi posibilitatea de-a primi puii orfani care ajungi anual de Milioane de Prieteni.

Legea de protectie a animalelor interzice despărțirea mamelor de puii mai mici de 4 luni. In cazul ursilor, a caror pui trebuie sa stea cu mama lor 2 ani, anii petrecuti lanaga mama sunt vitali. Ea il invata pe pui cum trebuie sa se poarte, ce trebuie sa manance, si de ce pericole trebuie sa se fereasca. Asociatia noastra a primit de mai multe ori pui de ursi gasiti dupa ce mama lor a fost ucisa. Singuri ursuletii suntdezoientati, tipa dupa mama si sufera. In prezent „familia” e cazata in primele amenajari facute la sanctuar pentru cei dintai „locatari”. Sunt de fapt mai multe custi, care comunica intre ele, si Pluto are loc sa alerge si sa exerseze pentru catarat pana sus pe plasa care acopera asezamantul lor provizoriu. Dar viseaza si el la un pom, asa cum sunt cei dinafara custilor, un pom unde sa-si lase amprenta si sa trimita si el, primele „mesaje” de urs.

700 de metri pătrați, printre aluni și stejari


Cu o valoare estimativă de 9.800 de euro, tarcul matenal va fi poziționată în preajma țarcului Ursulei, printre stejari și tufele de alun. Va avea circa 700 de metri pătrați, o piscină de 2,5 metri în diametru și un bârlog captușit cu fân și pământ. În fiecare primăvară, după încheierea sezonului de vânătoare, la Milioane de Prieteni sunt adusi între 2 și 5 pui de urs, rămași singuri și neputincioși. Majoritatea dintre ei sunt într-o stare precară de sănătate – flămânzi, speriați, dezhidratați, tînjind după afecțiune. Un spațiu special conceput pentru pui ar reduce stresul provocat de măsurile de carantină/relocare. Dintre puii care au fost gazduiti la noi, unii au crescut mari si sunt acum liberi in spatiile amenajate pentru cei 81 de locatari ai sancuarului.

Conditiile unui tarc special ar usura procesul de reintegrare în natură a ursuleților. Contributia dumneavoastra ar face fericiti o mama si puiul ei. Pentru ca toat mamele isi iubesc puii!

schita-tarc-mothercub

2014-08-28T10:34:46+00:0028 aug. 2014|Fără categorie|