Cu câteva zile în urmă ar fi trebuit să sărbătorim „ziua păcii”. Și totuși, comunitatea internațională se confruntă cu spectrul unui război nedorit și nedrept.
Marți, 4 octombrie, ar trebui să sărbătorim „ziua internațională a animalelor”. Și totuși, în lumea noastră modernă și „civilizată”, războiul împotriva animalelor este în plină desfășurare și, din păcate, nu numai în România.
Ce este de făcut? Cum putem opri cruzimea față de toate ființele vii atunci când am pierdut trenul umanității?
Noi, cei care luptăm pentru drepturile animalelor, peticim pe ici – pe colo, într-un ocean de suferințe. Încercăm fiecare să facem tot ce putem pentru a salva vieți, sau măcar a ușura soarta acestor ființe nevinovate cărora noi, oamenii, le-am declarat război.
De ce? Pentru că sunt ființe nedorite, neiubite!
De exemplu, câinele: îmblânzit și domesticit, câinele a devenit prietenul cel mai bun al omului. Aruncat în stradă a devenit câine vagabond, considerat de unii pericolul nr.1.S-a hotărât atunci încarcerarea lui, de parcă el ar fi ales să ajungă pe stradă!
Dar n-a fost îndeajuns că cei care au ajuns câini vagabonzi din vina omului au fost înghesuiți în lagăre de concentrare, s-a și decis prin lege că pot fi omorâți rin eutanasiere.Cozi lungi de cadavre, câini împușcați, tăiați cu toporul, împunși cu furca, călcați intenționat cu mașina, otrăviți …. au devenit imaginea „creativității” cu care oamenii și-au luat singuri dreptul de-a ucide.
Acesta a fost planul de eradicare al câinilor așa ziși vagabonzi. Și totul în scopul protejării omului. Dar câinii nu sunt animale sălbatice, sunt animale domestice! Au fost îmblânzite de om pentru a-l apăra, a sta pe lângă casă, ca și celelalte animale domestice: porci, oi, capre, etc. Desigur, câinii nu ne pot da decât iubire necondiționată și devotament. Mulți dintre cei care declară că iubesc câinii, se referă la „câinii lor” sau la câinii de rasă. Dar oare numai aristocrații au dreptul la viață? Un câine fără pedigree poate fi la fel de inteligent și poate fi chiar mai ascultător, pentru că nu uită de unde a plecat și prețuiește că i s-a oferit și lui un loc într-o familie.
După 25 de ani în care Asociația Milioane de prieteni a salvat zeci de mii de câini, ne aflăm în aceeași situație în care adăposturile sunt pline de cei nedoriți și neiubiți. Asta doar pentru că o lege din 2013 care obligă la sterilizarea și identificarea cu microcip a tuturor câinilor cu proprietari, nu se aplică.
Caii bătuți cu bestialitate sau urșii hăituiți doar pentru că sunt flămânzi nu sunt doar o problemă de protecția animalelor. Este vorba despre ecologia umană a societății în care trăim, despre grija noastră față de celelalte ființe vii și, în final, despre noi ca oameni.
Sfântul Francisc, căruia i se datorează acestă zi internațională a animalelor, poate ne-ar aminti că omul ar trebui să aibă rațiune și suflet.
La multi ani mai buni tuturor animalelor.