/, Educație/Aricii nu sunt animale de companie!

Aricii nu sunt animale de companie!

Apel al doameni Cristina Lapis, președinte al Asociatiei Milioane de Prieteni (AMP):

În toți acești ani, de când Asociația Milioane de prieteni luptă pentru drepturile animalelor și face eforturi uriașe pentru a conștientiza importanța protejării mediului înconjurător, am visat să nu mai văd animale sălbatice folosite pe post de jucării și folosite pentru profitul material al unor persoane lipsite de conștiință, etică și compasiune.

Am suferit deci un șoc să văd într-un petshop o nouă „atracție” pentru clienții care ignoră totul despre un animal sălbatic. După hamsteri, iepurași, chinchile, păsări, iată că, mai nou, se vând arici!

Protejat prin Convenția de la Berna din 1981, ariciul nu este un animal de companie!!! Este un animal sălbatic al cărui habitat este pădurea și uneori grădinile, unde ei își construiesc cuiburi din frunze și ierburi uscate.

Metabolismul lui îl face ca să doarmă ziua și să vâneze noaptea. Este un omnivor și mănâncă insecte, melci, miere, fructe uscate…

Hibernează iarna, se trezește la jumătatea lunii aprilie și are o speranță de viață de până la 7 ani. Este un animal zgomotos. Când se înfurie suflă, scuipă, mârâie și țipă. Când simte un pericol se transformă într-un ghem de ace. Are până la 6000 de ace pe corp. E un animal căruia îi place să trăiască în familie, alături de alți arici. Este un animal important pentru menținerea echilibrului ecologic. Consumă într-o noapte circa 200 grame de larve, gândaci şi alte insecte.

25% din arici mor din cauza pesticidelor, alți 25% sunt victime ale circulatiei, iar cei care supraviețuiesc se reproduc foarte lent, de aceea specia lor este în pericol.

Cine are grădină poate să se trezească într-o zi cu un „musafir țepos”. Privește-l, nu pune mâna pe el, lasă-l să aleagă dacă vrea să rămână în grădina ta și nu-l împiedica să plece. Poate are familie care-l așteaptă.

Fac pe aceasta cale un apel tuturor celor care iubesc animalele să nu se lase tentați de ideea de a cumpăra un arici de la cei care au decis să câștige bani cu orice preț, mergând până la a reproduce arici în captivitate pentru a-i vinde. Locul ariciului nu este într-o casă, pe parchet, pe gresie sau într-o cușcă mizeră.

El are nevoie de libertate, ca și noi, oamenii.

Intervenția distrugătoare a omului în natură, piețele de animale sălbatice sunt asociate răspândirii noului virus SARS- Cov2.

„Protejand animalele, ne protejăm pe noi oamenii si am putea avea șansa de a trăi în armonie cu natura care ne înconjoară”