//Betty, captivă în șase metri pătrați

Betty, captivă în șase metri pătrați

Betty 1 1024x575 Betty 4 1024x683

                                      ÎNAINTE                                                                               DUPĂ

Șase metri pătrați reprezintă pentru un urs cam 1 metru pătrat pentru un om. Abia ai loc să te învârți, înainte de a da cu nasul de gratii. Imaginaţi-vă cum se simţea Betty, o ursoaică de 25 de ani de la Grădina Zoo din Râmnicu Vâlcea, închisă într-o cameră tehnică de 6 metri pătrați. Aici trebuiau să fie păstrate scule și unelte, niște lopeți, un hârleț și poate o roabă. Întrucât nu exista suficient spațiu în țarcul de 600 de metri pătrați din grădina recent renovată, îngrijitorii au decis să cazeze ursoaica în boxa tehnică de la țarcul urșilor.

Nimeni nu mai știe istoria exactă a ursoaicei. Cei mai vechi îngrijitori muncesc de 17 ani la grădina zoo din Rm. Vâlcea, însă ursoaica i-a precedat. Când s-au angajat ei, ursoaica era aici, la datorie, distrând vizitatorii. A trăit o viață întreagă într-o cușcă strâmtă, până când grădina zoo a intrat în reabilitare. Cei cinci ursi (trei ursoaice şi doi masculi) au primit un ţarc de 600 de metri pătrati, insuficient și din punct de vedere legal, dar și din cel al bunăstării animalelor. Luptându-se pentru spaţiu, masculii i-au făcut zile fripte bătrânei ursoaice. Pentru a preveni încăierările, Betty a fost mutată în camera tehnică, bucurându-se de priveliştea a două extinctoare cocoțate pe pereți, în eventualitatea producerii unor incendii.

Betty a fost adusă în sanctuar la mijlocul lunii iulie. Fiind obişnuită cu gardurile electrificate, bătrâna ursoaică a fost eliberată în Țarcul 3, alături de ceilalți 17 rezidenți. A șovăit preț de câteva minute, adulmecând aerul de munte, însă când Monica i-a ieșit în întâmpinare, a dispărut în tufișuri, într-o misiune de recunoaștere a zonei. De la cei 6 metri pătrați, Betty a ajuns la 10 hectare… de libertate!

2013-10-01T07:51:26+00:001 oct. 2013|Fără categorie|