//De câţi urși este nevoie pentru a sparge gheața?

De câţi urși este nevoie pentru a sparge gheața?

Betsy pe gheata Cerry si Bobita

La -10-20 de grade Celsius, piscinele din sanctuare pot fi catalogate drept patinoare. Betsy, ursoaica din Statele Unite, a fost suprinsă în timp ce mergea tiptil pe gheață în Training Area 2. Tot pe gheață, dar pe lacul natural de la marginea Țarcului 1, Cherry și Jimmy au fost fotografiați în timp ce puneau natura la grea încercare. Cât de gros trebuie să fie stratul de gheață ca să susțină 700 de kilograme?
Calculul este simplu: gheața e ca un geam de sticlă care suportă o presiune de 42 de kilograme pe centimetru pătrat. În teorie, un strat de gheață gros de 1 centimetru ar putea susține un câine mascul de talie medie, sau un copil de 10-15 ani. Pentru asta, presupunem că amprenta unei talpe este de 10 centimetri pătrați, iar presiunea ce revine unui centimetru pătrat este de 4 kilograme.
În realitate, pescarii se avântă la copcă numai dacă lacul are o manta de minim 5 cm grosime. Dacă un urs ar putea patina pe un strat de numai 10 cm, înseamnă că Cherry şi Jimmy au nevoie de 20 de cm de geață sub picioare – o grosime obișnuită la suprafața unui lac de munte. În sanctuar s-au înregistrat temperaturi chiar şi sub -30 de grade Celsius în această iarnă – cu cât este mai frig, cu atât ar trebui să fie mai gros stratul de gheață. Așadar, oare de câți urși (de circa 350 de kilograme) ar fi nevoie pentru a sparge gheața?

2015-02-26T09:42:07+00:0026 feb. 2015|Fără categorie|