//Doliu pentru ursulețul împușcat la Sibiu

Doliu pentru ursulețul împușcat la Sibiu

Asociația „Milioane de prieteni“ este în doliu, după execuția ursulețului hăituit în Sibiu. Puiuțul a fost urmărit de zeci de polițiști și jandarmi, în timp ce încerca să fugă. Autoritățile au anunțat că au încercat în zadar tranchilizarea lui, iar media din Sibiu a publicat un film cu momentul uciderii sale.

„Din imagini se vede cum ursul încerca să urce gardul din spatele curții în care a fost înconjurat. Fără să se audă alte sunete generate de vreo pușcă cu tranchilizante, ursul este împușcat după ce se cațără pe un ghiveci cu flori, în încercarea de a sări gardul“, scriu jurnaliștii de la Turnul Sfatului.

Filmul, care poate fi urmărit aici, a fost publicat pe Facebook de Andrei Piloiu.

Iată și cum s-au desfășurat evenimentele, relatate de jurnalistul Traian Deleanu, de la Turnul Sfatului.

„Este o crimă ce s-a întâmplat la Sibiu! Să omori un ursuleț de 6-8 luni – pentru că atât avea acest animal – este ca și cum ai omorî un copil care se joacă cu un pistol cu apă. Din toate filmările se vede cum ursulețul este speriat, hăituit, iar reacția autorităților este total exagerată. Toată lumea în jurul lui strigă, urlă, se agită, iar autoritățile s-ar fi așteptat ca bietul animal să stea cuminte într-un colț și, eventual, să și ridice lăbuțele și să se predea? Ca un infractor? Este normal să reacționeze prin fugă. Nicio secundă nu a reacționat violent. A trecut prin zone populate, pe lângă școli, însă nu a atacat. A fugit speriat. Autoritățile fie nu au știut să reacționeze, s-au pripit foarte tare și nu au mai gândit la rece nicio secundă, ori au făcut-o din rea voință. Iar ambele cazuri sunt la fel de grave. Poate că este necesar un instructaj, o educare a celor care sunt abilitați să acționeze în astfel de cazuri, ca să nu mai intre în panică atât de ușor și să poată gândi și acționa normal. Poate că ar fi cazul să învețe câte ceva despre comportamentul anumitor animale, măcar al celor cu care interacționăm, din păcate, mai des în ultimul timp. Și asta tot din vina oamenilor”, spune Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de prieteni“.

România este semnatară a convenției europene de la Berna, prin care se interzice împușcarea animalelor protejate, din care face parte ursul. „Pentru asemenea cazuri speciale, există o comisie la Ministerul Mediului, singura care poate da avizul pentru împușcare. Nici măcar nu au avut acest ordin de împușcare! Ursul nu a atacat pe nimeni! Nici nu ar fi fost în stare să o facă! Autoritățile de la Sibiu trebuie să înțeleagă că misiunea lor era să-l protejeze, nu să-l omoare”, subliniază Cristina Lapis.

Iată cât de „periculos“ poate fi un ursuleț de vârsta celui împușcat

Jurnaliștii Antena 1 au vrut să afle cât de periculoși pot fi, pentru om, astfel de ursuleți și i-au vizitat pe puiuții salvați de AMP, în februarie 2016.

„Am făcut chiar azi un experiment. Jurnaliștii Antena 1 ne-au solicitat să intre într-un țarc cu ursuleți de vârsta celui împușcat la Sibiu, pentru a vedea că nimeni nu pățește nimic. Acești pui doar se joacă”, a mai declarat Cristina Lapis.
Bim Bam Libearty sanctuary

2016-10-12T14:34:13+00:0012 oct. 2016|Fără categorie|