//Și câinii se spală pe dinți!

Și câinii se spală pe dinți!

dinti pt site

Au, măseaua! Nu doar oamenii ci și câinii pot avea probleme dentare. Cu toate că mulți ignoră acest aspect, este foarte important ca stăpânii câinilor să verifice periodic dacă prietenul necuvântător are astfel de probleme. Printre cele mai grave se numără paradontoza care, în cazuri extreme, duce la căderea tuturor dinților. Printre semnele care indică întotdeauna apariția problemelor dentare se numără halena, adica respirația câinelui va fi resimțită de la distanță, într-un mod neplăcut.

Evoluția dentiției la câini
Ca și la oameni, dinții de lapte se schimbă. La 4 luni apar primii incisivi permanenți, iar la 6 luni dantura este completă. „În această perioadă este bine să îi fie suplimentat calciul cu ajutorul tabletelor de uz veterinar. Fără o hrană adecvată însă problemele de tartru pot să apară încă din al doilea an de viață, în special la câinii de talie mică”, avertizează medicul AMP, Ciprian Cocianu.

Spală-ți câinele pe dinți
Poate părea hilar pentru multă lume, însă nu este o glumă. Există paste de dinți special create pentru câini și de asemenea există pe piață chiar mai multe modele de periuțe de dinți. Se face periaj și la câini, ca și la oameni. Cel mai bine este să se înceapă acest lucru cât mai de timpuriu pentru ca animalul să se obișnuiască, iar dacă tartrul este deja format, cel mai bine este să fie dus la un medic veterinar pentru că în acest caz gingiile sunt cel mai probabil inflamate și sensibile la atingere. Dacă faci acest lucru acasă în nici un caz nu utiliza o pastă de dinți pentru uz uman!

În cazul în care paradontoza este deja prezentă, soluția este scoaterea dinților afectați și tratarea locală cu antibiotice. „Cel mai bine este însă să prevenim prin periere, detartare, administrare de oase speciale din magazinele de profil si hrană corespunzătoare, pe bază de granule, care nu lasă tartrul să se formeze. Probleme de dentiție apar în special la câinii hrăniți cu mâncare gătită”, ne sfătuiește dr. Cocianu. Paradontoza netratată duce la căderea completă a dinților. Atenție! La câinii bătrâni în special, gingiile exagerat de sensibile, infectate și inflamate pot fi indiciul unor afecțiuni ale rinichilor sau ale inimii.

2014-01-15T07:45:50+00:0015 ian. 2014|Fără categorie|