//Libearty – cel mai mare proiect de bunăstare a animalelor din România

Libearty – cel mai mare proiect de bunăstare a animalelor din România

deschidere sanctuar 1 deschidere sanctuar 3

La 8 ani de la primirea primilor locatari în pădurea de goruni de la Zărnești, Sanctuarul și-a deschis porțile în mod oficial și festiv pentru cei mai importanți colaboratori și susținători ai cauzei noastre. Am sărbătorit astfel rezultatele impresionante ale celui mai mare proiect de bunăstare animală din România – Salvarea Urșilor Captivi. Alături de noi au fost Doina Pană, ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, președintele ANSVSA, Vlad Mânăstireanu, Liviu Harbuz, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, Mihai Pascu – vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, reprezentanți ai autorităților locale, mass-media. 

În tot acest timp Asociația Milioane de Prieteni, primul ONG românesc de protecție a animalelor, a reușit să salveze 78 de urși bruni, majoritatea deținuți în ilegalitate, în condiții greu de imaginat – cuști mici și mizere, pe terase de restaurante, hoteluri și pensiuni, sau pur și simplu în gospodăriile oamenilor. “Ceea ce faceți nu este numai un beneficiu pentru România, este un exemplu în Europa despre cum trebuie ajutată populația de urși și cum trebuie ajutați urșii care, din anumite motive ajung în captivitate și nu mai reușesc să se adapteze în sălbăticie. Vreau să vă felicit și să știți că sunt alături și voi fi alături întotdeauna atât eu cât și ministerul Mediului, pentru că exemplul pe care îl dați sper să se răspândească și pentru alte animale, să putem să spunem că și în România sunt sanctuare unde pot să se refugieze aceste animale și să aibă o viață decentă și poate o șansă pentru a fi reintroduse în sălbătici. Vă felicit și să fiți bucuroși pentru că ați făcut o treabă foarte bună”, este mesajul transmis către AMP de Attila Korodi, ministrul Mediului. Îi mulțumim domnului ministru pentru gândurile frumoase îndreptate către Libearty.

„Acest sanctuar este lider în lume”
Bucuria succesului înregistrat a fost împărtășită cu reprezentanții Societății Mondiale pentru Protecția Animalelor (WSPA), cei care au făcut totul în acești ani pentru ca Rezervația de la Zărnești să devină un loc de referință în Europa în domeniul Protecției și Bunăstării Animalelor. “Suntem extrem de mândri să anunțăm că cel mai mare Sanctuar de Urși din Europa este acum complet și înseamnă acasă pentru 78 de urși pe care AMP, cu sprijinul WSPA, i-a salvat din captivitate. Sunt atât de multe animale în pericol din cauza activităților oamenilor și din cauza exploatării de către oameni, dar noi facem tot ce ne stă în putință să schimbăm lumea în sensul protejării acestora. Acest sanctuar este lider în lume, nu mai există nicăieri nimic asemănător, iar oamenii văd că românilor le pasă de animale. Credem cu tărie că animalele sălbatice aparțin sălbăticiei” a declarat Mike Baker, CEO WSPA, prezent la eveniment.

Ultimii urși captivi vor fi salvați
De-a lungul timpului, reputația cu care noi iubim și îngrijim animalele a ajuns în casele a milioane de europeni, datorită documentarelor realizate de Animal Planet, Discovery Channel, Vox Chanel, France 3, etc. Superstaruri ca Peter Maffay, Natalie Imbruglia, Jaqueline Bisset, Leona Lewis sau Piere Brice și-au unit puterile cu ale noastre, pentru a salva urșii captivi. „Deschiderea oficială reprezintă îndreptarea către o nouă direcție în domeniul protecției animalelor – educația copiilor și conștientizarea adulților. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în tot acest timp. Din păcate, mai sunt câţiva urşi în România care sunt captivi, dar cred că, cu sprijinul autorităţilor şi al presei, îi vom trezi pe cetăţeni şi îi vom face să înţeleagă că pentru ursuleţi e mai bine să fie aici. În plus, este un punct important pentru prestigiul României să se vadă că nu mai ţinem urşi pe lângă bătătură”, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni.

2014-05-30T11:02:57+00:0030 mai 2014|Fără categorie|