Pașii de urmat când asiști la acte de cruzime împotriva animalelor

Cruzimea asupra animalelor pare să fi devenit normalitate și subiect de laudă pe rețelele de socializare. După ce nu cu mult timp în urmă mai multe persoane din județul Brașov s-au filmat cu un pui de urs smuls de lângă mama lui și chinuit, chiar lovit cu un băț, un pui de râs, specie protejată la nivel european, a fost chinuit, maltratat, sugrumat cu o sfoară și, se pare, bătut până la moarte!

“Asociatia Milioane de Prieteni condamnă orice act de cruzime asupra unei fiinte. Acest comportament este contrar demnității. Poetul latin Ovidiu spunea: «cel care poate ucide cu sânge rece un animal și este insensibil la gemetele lui, se pregătește să verse într-o zi și sângele unei ființe umane». Rugăm autoritățile să acționeze în litera legii și să dea un semnal clar că astfel de cazuri nu pot și nu vor fi tolerate”, spune Cristina Lapis, președinte AMP.

Pașii de urmat atunci când sunteți martorii unei manifestări de cruzime, indiferent că este vorba despre un animal sălbatic sau unul domestic.

PASUL 1

Sună la 112 și anunță infracțiunea.

Încearcă să îi acorzi ajutor animalului. Obtine dovezi ale faptei – fotografii, imagini video, înregistrări audio, orice poate ajuta autoritățile în viitoarea anchetă.

PASUL 2

Dați declarație la poliție și asigurați-vă că ați descris în amănunt tot ceea ce ați văzut. Depuneți plângere și la Direcția Sanitar Veterinară (DSV).

Reclamațiile se pot depune și online, la adresele: petitii@politiaromana.ro și office@ansvsa.ro (vezi mai jos modelul de reclamație)

PASUL 3

Pozați animalul maltratat, pentru a avea propriile dovezi.

Filmați incidentul, dacă aveți posibilitatea.

De reținut:

Uneori ajută să anunți și presa pentru a mediatize cazul. O expunere cat mai mare aduce mai multă presiune pe autorități pentru a pedepsi făptașul. În tot acest timp, încearcă să ții la fața locului persoana care a înfăptuit actul de cruzime. Dacă nu poti, acordă atenție aspectului fizic pentru a oferi autorităților o descriere cât mai completă care să ajute în identificarea lui.

Reclamațiile se pot depune și online, la adresele: petitii@politiaromana.ro si office@ansvsa.ro

Model scris de reclamație:

Domnule/Doamna Director (dacă reclamația este adresată DSV-ului)/ Comandant (dacă reclamația este adresată Poliției),

Subsemnatul/a …, domiciliat(a) în …, identificat(a) prin CI seria …… nr. ……….…, vă aduc la cunoștință că, în data de ……………….… s-a petrecut următorul fapt (detalii despre făptaș, acțiunile lui și starea animalului).
Menționez că această faptă se încadrează la art. ………..,  din Legea de Protecție a Animalelor 205/2004, modificată și completată de Legea 9/2008.

În conformitate cu art. ……, din legea menționată anterior,  faptă se pedepsește cu amendă penală sau închisoare, după caz.

Martorii la acest incident sunt (numele complete, adrese de contact sau numar de telefon).

Vă rog să luați de urgență măsurile care se impun.

Atașez prezentei reclamații și Legea de Protecție a Animalelor, în care sunt evidențiate prin subliniere articolele unde se încadrează fapta, precum și dovezile care atestă actul de cruzime.

Nume                                                                                                                                              Data

Email                                                                                                                                              Nr. tel.

Semnătura

2019-08-07T13:08:08+00:007 aug. 2019|Fără categorie|