//Povestea Trekkerilor

Povestea Trekkerilor

trekker site

Trekkerii s-au întors în rezervaţie, după o lungă drumeţie
Ca în fiecare an, în luna septembrie, Rezervaţia de Urşi „Libearty” primeşte vizita unor oaspeţi „montaniarzi”.  12 drumeţi care s-au înscris în programul de trekking al Organizaţiei Mondiale pentru Protecţia Animalelor (WSPA) au poposit în sanctuar, după o lungă perindare prin cei mai frumoşi munţi ai României. Montaniarzii au plecat să străbată Bucegii, pornind din Sinaia, de la Cota 1400, prin Vârful cu Dor, Cabana Bolboci, Peștera, Piatra Arsă şi au încehiat pe culmile Vf Omu. „Sunt oameni de toate pregătirile. Unii nu au mai fost în viaţa lor pe munte, alţii se plimbă pe munţii din întreaga lume. Unii fac trekking numai pe acest traseu, de dragul urșilor. Nu-şi doresc performanţe alpine, nu contează cine ajunge primul.  Ei vor să mearga tot timpul împreună, să vorbească despre animalele de acasă.  Sunt foarte sufletiști”, ne spune Costin Voinescu, ghidul montan care i-a călăuzit pe munte. Englezii au fost încantaţi.
„Munţii Carpaţi sunt extraordinari!  Pădurile sunt dese şi frumoase, vegetaţie – din belşug. Cu siguranţă că mă voi întoarce aici!”, ne spune Jeniffer Williams, ghid montan Discover Travel.  
    
„Sanctuarul este uimitor, îl iubesc!”
După patru zile pe munte, cei 12 turişti din UK au venit în vizită la Sanctuarul de urşi Libearty Zărneşti.
„Sanctuarul este uimitor, îl iubesc! Este un mediu sigur şi sănătos pentru urşi, care nu mai trebuie să sufere. Am văzut că urşii au posibilitatea să facă tot ce doresc şi tot ce era posibil în mediul lor natural. Nu sunt forţaţi să facă nimic. De fiecare dată când vin să ne vadă la gard, noi ştim că vin pentru că asta vor, nu pentru că trebuie”, ne spune Jeniffer Williams, ghid montan Discover Travel.  
România înseamnă Libearty !
Cel mai fidel client al programului de trekking este Colin Sharp. „Înălţimile munţilor au fost ameţitoare, te simţi ca pe acoperişul lumii. Te încearcă un sentiment de libertate, iar dacă ai noroc poţi să vezi chiar animale sălbatice”, ne spune Colin. Pentru el, România înseamnă Libearty. „Aceasta este cea de a patra vizită a mea în România, prin programul de trekking. Îmi plac drumeţiile şi la fel de mult îmi place să văd urşii din sanctuar. Particip la acest program pentru că este pentru o cauză foarte foarte nobilă şi în plus este foarte sănătos.  De fiecare dată când vin, observ că sanctuarul este modernizat, este înbunătăţit.  De fiecare dată observ schimbări din bine în foarte bine. Acum se construieşte un alt ţarc pentru urşi şi abia aştept să vin la anul să îl văd populat cu urşi”, mărturiseşte Colin.  Bărbatul s-a îndrăgostit de rezervaţia de la Zărneşti şi spune că îl bate gândul să se mute în România, pentru a munci în rezervaţie.
Ce este trekkingul umanitar?
Cu ajutorul agenţiei Discover Travel – operatori  specializaţi pe turismul caritabil, WSPA organizează în fiecare an o excursie de trekking în Munţii Bucegi. Excursia este una umanitară, pentru că drumeţii nu îşi plătesc doar costurile de călătorie şi cazare. Ei trebuie să asigure un prag minim de colectare de donaţii, care ulterior sunt transferate către Asociaţia „Milioane de Prieteni”. Aceste donaţii sunt folosite ulterior pentru cumpărarea hranei şi administrarea rezervaţiei.

2012-10-08T12:32:06+00:008 oct. 2012|Fără categorie|