//Ziua ursului – ziua în care ursul iese din bârlog

Ziua ursului – ziua în care ursul iese din bârlog

2 februarie este o sărbătoare populară numită “Ziua ursului” sau “Stretenie” dedicată celui mai puternic animal al ţinuturilor carpatice: ursul. Se spune că în aceasta zi ursul iese din bârlog. Dacă își vede umbra, adică dacă este soare, se sperie și intră înapoi în bârlog, semn că iarna se prelungește cu încă 6 săptămâni. Dacă este înnorat ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

În trecut, oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului ursului, numit Ăl Mare sau Martin.  Se considera ca în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic. De ziua ursului, în funcție de starea vremii, bătrânii realizau și o prognoză a timpului de peste an, pentru a stabili perioadele optime pentru semănatul de primăvară.

Printr-o donație, AICI, vă puteți implica în salvarea animalelor, în administrarea tuturor tratamentelor și în îngrijirea de care beneficiază la sanctuarul Libearty.

2016-02-02T10:59:31+00:002 feb. 2016|Fără categorie|