Cum gândeau Românii înainte de Libearty!

Max 2  max sinaia

Libearty a însemnat pentru România mai mult decât o salvare pentru animale. Nu e doar un sanctuar, ci locul care deschide ochi și schimbă mentalități. La nivelul oamenilor, rezervația a impus „drepturile animalelor” – o „revoluție” tăcută, comparabilă cu obținerea „dreptului la vot” într-o societate. În 10 ani, a reușit să schimbe percepția oamenilor: animalele nu mai sunt „niște animale”, sunt „ființe”. Trebuiesc tratate cu demnitate si respect, iar unde se poate, cu afecțiune sau libertate.
Acum pare ireal, însă în urmă cu 10 ani era absolut normal să te plimbi prin Sinaia și să faci poze cu ursul Max, cel legat în lanțuri, lângă palatul regilor României. Dacă mergeai la mare, era musai să faci poze cu ursul, cu maimuța sau cu leul. Nu exista Facebook sau selfie, ci poze „la minut”, pe care le arătai prietenilor, în albume de plastic. Aveai copii? Îi îndemnai să tragă măgarul de urechi sau să încalece pe porcul tăiat de Ignat. Așa gândeau românii înainte de Libearty, indiferent de cultură, statut social sau pregatire profesională.
Cel mai suprinzător caz este al lui Max – ursul orb, ținut în lanț lângă Castelul Peleș. După o acțiune periculoasă, în care salvatorii „Milioane de Prieteni” au fost păziți de jandarmi, ursul a fost confiscat de Garda de Mediu. Proprietarul ilegal, un ursar care lucrase la circ, amenința că își va face dreptate cu cuțitul. Ziarele vremii titrau mare că „Ursul de la Peles a fost „arestat” de autorități”. Nimeni nu realiza că bietul Max, cel bătut, orbit și înflămânzit, fusese „eliberat”. Nu era evident că ursul fusese „arestat” și pus să presteze în folosul dresorului, ani grei, în soare, cu lanțul la gît.
Pe moment, au fost români – și poate nu puțini – care au regretat salvarea urșilor. Alții au speculat interese obscure în urma acțiunii de salvare, conspirațiile puse pe seama sanctuarului devenind uneori hilare: vânători care fac safari, urși recoltați pentru untură. Abia după ce sanctarul a fost deschis publicului, oamenii au înțeles de ce urșii au fost „arestați”, de ce cușca nu este o opțiune pentru ei și ce putem face pentru ca urșii să se plimbe liberi prin pădure, în continuare.
După 10 ani de Libearty, lucrurile s-au schimbat. Oamenii își pun poze cu pisica și cățelul pe Facebook, majoritatea animalelor captive trăiesc în condiții mai umane. Proprietarii ilegali de animale devin tot mai rari. Dacă un urs este chinuit, iubitorii de animale fac sesizări, scriu petiții, strâng semnături și sună la „Milioane de Prieteni”. Libearty a dat timpul înainte!

2015-04-24T09:36:46+00:0024 apr. 2015|Urși|