Echipa ursuleților, câștigători în Cursa Trăsniților

cursa trasnitilor site

Sanctuarul Libearty a participat la ediția de iarnă a Cursei Trăsniților cu un echipaj-manifest împotriva deținerii urșilor în captivitate. O cușcă de transport pentru urși a fost montată pe schiuri, iar membrii echipei au coborât pe Pârtia din Poiana Brașov…în cușcă. Protestul ursuleților a fost premiat cu un bine-meritat loc III
„Tu cum te-ai simţi dacă ai fi închis într-o cuşcă?” Asta am dorit să aflăm, dar nu oricum, ci pe schiuri, la vale pe Pârtia Bradul din Poiana Brașov. Echipa Libearty s-a înscris în cea de a X-a ediție a Cursei Trăsniților, organizată de Clubul Rotary Citadel, sâmbătă 23 februarie, cu o sanie ieșită din comun. Am luat cușca cu care au fost transportați Maria și Marko, cei doi ursuleți din Albania, și am încălțat-o cu o pereche de schiuri. Am decorat-o cu bannere cu Sanctuarul Libearty și am împins-o la deal, pe Pârtia Bradul, acolo unde ceilalți șapte concurenți se făleau cu „atelajele” lor năstrușnice.
La fel ca în fiecare an, evenimentul a fost unul caritabil. Cu banii adunați, cea mai buna clasă din Brașov va merge în Germania, pentru a deprinde tainele „primului ajutor”. AMP a dorit să arate că o organizație de protecție a animalelor nu se gândnește doar la animale, ci și la copii. În plus, Echipa Ursuleților a fost singura care a venit cu un mesaj pentru public: „De ce să condamnăm urșii la închisoare?”. Mesajul a stârnit simpatia publicului matur, iar ursulețul costumat cu ajutorul voluntarilor de la Oyster International – pe cea a copiilor. Aliniată la linia de start, cușca ursuleților a prins viteză și s-a dovedit de neoprit – asta și pentru că nu era dotată cu frâne!
La fel cum „cursele” contra-cronometru de salvare a urșilor iau cotituri nebănuite, cușca trăsnită a deviat de la cursul inițial – cel spre linia de finish – și s-a implantat în gardul de protecție a publicului. Din fericire, niciun spectator nu a fost rănit în urma impactului! Membrii AMP înschiși în cușcă au scăpat cu o sperietură zdravănă, dar și-au tras sufletul imediat ce echipajul a trecut în viteză linia de finish. Abia atunci colegii prinși în cușcă au fost salvați, reușind să iasă teferi de după gratii.
E drept că nu am putut concura cu celelalte echipe, a căror idei erau inspirate din desene animate (Familia Flintstone) sau din viața de zi cu zi (partajul de după divorț sau „săniuța malpraxis”). Totuși, mesajul nostru a ajuns acolo unde trebuie – în inimile spectatorilor, iar salvarea urșilor a adus echipei un binemeritat loc III.

Mesajul nostru a ajuns și în casele oamenilor, prin intermediul televizorului și al ziarelor. Iată ce au scris ziarele, a treia zi după cursă:

„Bună ziua, Brașov!”
„Pe pârtia Bradul, printre săniile atipice care au luat startul s-au numărat maşina lui Fred Flinstone „care şi-a uitat acasă căţelul, pe Dino”, sania echipei Libearty, cu o cuşcă a urşilor, dar şi sania „Partaj rapid şi ieftin”, în fapt o jumătate de casă, a lui Sanuel Deneş, câştigător al competiţiei de anul trecut.
Şi pentru că evenimentul a fost unul al trăsniţilor, cu mult chef de distracţie, evenimentele amuzante n-au lipsit. De exemplu, sania echipajului Libearty şi-a pierdut direcţia şi a ajuns în partea cu spectatorii. A fost însă redresată imediat, iar echipajul a ajuns cu bine la linia de finish. „Am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că încă mai sunt urşi ţinuţi în captivitate”, a explicat Liviu Cioineag, managerul Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti.”

Transilvania Express

Podiumul competiţiei a fost completat de „Ursuleţii”, care au impresionat cu mesajul transmis: „Tu cum te-ai simţi dacă ai fi închis într-o cuşcă?”, adresat mai ales proprietarilor de pensiuni. Membrii echipajului sunt voluntari de la Asociaţia Milioane de Prieteni (ce administrează Sanctuarul de urşi de la Zărneşti „Libearty”) şi au vrut să semnaleze problema urşilor care încă sunt ţinuţi în captivitate în România.”