//O barză cu nume și puteri de urs

O barză cu nume și puteri de urs

barza Matinica

În august, echipa de intervenție AMP s-a deplasat la Piatra Neamț, unde o barză rănită se afla în imposibilitate de a zbura. Barza, un pui născut în primăvară, avea o aripă parțial carbonizată – cel mai probabil atinsese liniile electrice aeriene. Adus la Brașov, pacientul a primit primul ajutor. „Barza s-a prezentat cu o rană deschisă la aripa dreaptă, însă din fericire nici tendoanele sau oasele nu i-au fost afectate. I-am curățat rana și i-am administrat tratatment medicamentos pentru a preveni infectarea ei”, a declarat Florian Debu, medic veterinar AMP. A doua zi, barza a fost transferată la Centrul pentru berze de la Sibiu, înființat de asociația „Prietenii Berzelor”. „Cred că e băiețel, și e un mare răsfățat. Când a ajuns era în stare bună, primise primul ajutor. A început ușor să mănânce și să bea apă, iar apoi a început să domine gașca de berze. I-am curățat rana în fiecare zi iar veterinarul i-a dat vitamine. Neavând febră, nu a avut nevoie de antibiotice”, ne-a declarat biologul Miruna Gritu, președintele Asociației „Prietenii Berzelor”.

Martinică își va lua zborul în primăvară
Barza a fost denumită Martinică, tocmai pentru că este foarte puternică și isteață, impunându-se lejer printre celelalte surate. „Recuperarea pare să fie rapidă și sperăm ca în primăvară să poată zbura. Suntem încă rezervați pentru că partea de vârf a aripii, care asigură portanța, nu pare să aibă o poziție corectă”, ne spune Miruna.
Chiar dacă nu va putea zbura, Martinică va rămâne să trăiască liniștit la Centrul din Sibiu. Asociația „Prietenii Berzelor” nu este adepta eutanasiei, centrul fiind unul de tratament de lungă durată. Mica echipă formată din voluntari îngrijește 40 de berze și preia cazuri din întreaga țară. De mai multe ori pe an, reprezentanții asociației ornitologice încearcă să reintegreze în mediul lor natural berzele care pot zbura. Dacă vă plac berzele și doriți să dați o mână de ajutor, aflați mai multe detalii pe www.prieteniiberzelor.ro și pe Facebook: „Friends of Storks”.

Vizionați filmulețul cu barza AICI

2014-09-29T06:16:27+00:0029 sept. 2014|Fără categorie|