//Portret: Ciprian Cocianu

Portret: Ciprian Cocianu

vaccin MOnica

Ciprian Cocianu este unul dintre cei mai experimentați medici veterinari din țară. A operat, tratat și vindecat peste 10.000 de animale numai în ultimii 10 ani, de când este angajat al Asociației Milioane de Prieteni. Este de asemenea medicul care s-a ocupat de aproape toți cei 77 de urși aflați în Rezervația Libearty de la Zărnești. Rezultatele muncii lui sunt grăitoare. Mai jos puteți să îl cunoașteți și voi puțin mai bine pe cel care se ocupă de fiecare animăluț care ajunge în grija AMP.

Care e califcarea ta și unde ai studiat?
Sunt medic veterinar calificat înanimale mici, în specialînmedicină internășichirurgie pe țesutabdominal și moale. Am studiat la Facultatea de Medicină Veterinară din București.

Unde profesezi?
Lucrez în Adăpostul de câini Victory unde trăiesc acum peste 600 de câini și la Sanctuarul de Urși Libearty din Zărnești, unde sunt aproape 80 de urși. M-am ocupat de o parte dintre ei, restul fiind îngrijiți de mentorul și colegul meu, dr. Liviu Harbuz.

De ce ai devenit veterinar?
De când eram copil, în școala primară, am iubitanimaleleși am vrut să mă implicînbunăstarea lor. De aceea amdecis să urmezliceulbazat pe medicinăveterinarășidupă aceea, pentru că interesul meu în acest domeniu a crescut, am urmatFacultatea de Medicină Veterinară.
Care a fost cel mai bun moment în lucrul cu urșii?

Eu nu pot spune că a existat un singur moment pe care să îl consider cel mai bun, unic, în lucrul cu urșii. Cred că toate momentele în care i-am salvat din cuștile sau țarcurile mici în care trăiau pentru ca apoi să îi văd fericiți în pădure, făcând prima lor baie într-o piscină, pot fi considerate cele mai bune momente în acest sens.

Care a fost cea mai mare provocare în a lucra cu urșii captivi?
Să îi sedez fără a avea un control total asupra spațiului închis în care trăiau.

Cu ce alte animale lucrezi, în afară de urși?
Câini, pisici, papagali, lupi, cerbi, etc

Care este tema ta preferată în ceea ce privește bunăstarea animalelor?
Prima pe lista mea este problema purtării hainelor de blană. Chiar sper că în curând acest capitol se va încheia și lumea nu va mai purta decât blănuri artificiale.

Care este animalul tau preferat?

Câinele meu pe care îl cheamă Zero este preferatul meu, dar și unul dintre primii urși salvați de noi, Cristi.

Ce faci in timpul liber?

Timpul meu liber aparține familiei mele și cu doi băieți mici nu pot să spun că am vreun moment de relaxare …

2014-03-30T18:18:47+00:0030 mart. 2014|Fără categorie|