//Românii – europenii cu cele mai multe animale de companie

Românii – europenii cu cele mai multe animale de companie

ICAM 2014

Nu contează câţi bani ai şi nici dacă ai casă, când vine vorba de animale de companie. A doua ediție a conferinței internationale pentru managementul animalelor (ICAM 2015), desfășurat la Instanbul, a prezentat ultimele studii cu privire la numărul și răspândirea animalelor de companie din Europa. Astfel, pe baza datelor de monitorizare Euromonitor din 2012, o facultate veterinară din Pensilvania a arătat că Romînia este țara cu cel mai mare număr de animale de companie pe cap de locuitor. Peste 50% din romîni au un cățel! Situația este confirmată de statistica AMP realizată în 14 scoli din Brasov, unde peste 70% din elevi au animale de companie, majoritatea fiind câini, urmați apoi de pisici și papagali.
Ceea ce i-a intrigat pe cercetători a fost faptul că țări cu un nivel de trai mult mai dezvoltat – precum Germania sau Austria – sunt codașe în acest clasament. Situația nu a putut fi explicată decât prin faptul că Romînia este ți țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe, însă argumentul „ai casă, ai câine” nu se aplică și altor țări din fostul bloc sovietic, unde practica cumpărării (în detrimentul închirierii) este mult mai răspândită ca în Germania sau Austria. Și mai ciudat: Bulgaria sau Grecia – țări cu culturi și bugete asemănătoare, au un numar mediu de căței cu stăpân. Întrucât nimeni nu știe de ce românii dețin atăt de mulți câini, nu putem spune decât că… românii iubesc animalele. Dr. James Serpell, directorul Centrului pentru Interacțiunea Animalelor cu Societatea , citează: „cea mai importantă influență asurpa numărului de câini este atitudinea oamenilor”.
„ICAM 2015 reprezintă cel mai important eveniment international în materie de management al câinilor fără stăpân. De la prima ediție, ICAM încearcă să stabilească bazele unui sistem unitar de control al animalelor fără stăpân , pornind de la prinderea targetată, sterilizare și până la reintroducerea în familie”, a declarat Liviu Cioineag, director PR AMP. Asociația „Milioane de Prieteni” a fost prezentă la eveniment, la invitația Word Animal Protection, împreună cu reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare Brașov, dr. Dan Serban.

2015-03-23T08:15:03+00:0023 mart. 2015|Fără categorie|