//Terra şi Pluto de la Reşiţa

Terra şi Pluto de la Reşiţa

140702 Terra et Pluto de la Resita-001

România este una din puținele țări – dacă nu chiar singura – din Uniunea Europeană care a primit fonduri europene pentru reabilitarea parcurilor zoo. Printre grădinile zoo care au primit finanțări se numără și Grădina „Dr Ioan Crișan” din Reșița, un oraș din Sud-Vestul României. După o investiție de 2 milioane de euro în modernizarea și lărgirea spațiilor destinate animalelor – mai multi ursi au rămas după gratii.
În urmă cu un an, sesizați de o mulțime de iubitori de animale care deplâng condițiile de îngrijire oferite de acest spațiu zoologic, Asociația Milioane de Prieteni a început să poarte discuții pentru preluarea animalelor. În acel moment, grădina avea cinci urși, dintre care trei își ispășeau pedeapsa în cuști ruginite. În toamna anului trecut, administrația zoo s-a angajat într-un schimb de animale cu Zoo Tg Mureș din care s-a ales cu un urs bolnav, ce avea să moară în condiții necunoscute câteva luni mai tîrziu. Și tot din grijă pentru animale, în cuștile ruginite ferite de văzul lumii, o ursoaică de 18 ani a dat naștere la doi pui, la sfârșitul iernii.
Pentru a feri puii de viața la care a fost condamnată mama lor, AMP s-a oferit să-i preia. Ar fi fost suficient de mici ca să fie reabilitați și introduși în natură. Înainte cu câteva zile de efectuarea acțiunii, la sfârșitul lunii aprilie, administrația zoo a solicitat bani în schimbul urșilor, cu ușurința cu care vinzi papuci vechi într-un tîrg second-hand. AMP a refuzat să finanțeze această ilegalitate și a sesizat autoritățile de mediu. La presiunile mass-mediei și ale autorităților locale, administrația zoo împreună cu aleșii locali au fost nevoiți să cedeze, însă nu înainte de a face o ultimă încercare: a scos urșii la vânzare prin anunțuri date în ziarele locale și centrale. Lăcomia a avut efecte adverse: opinia publică a condamnat gestul lor și a impus presiunea necesară pentru predarea animalelor. La nicio săptămână, administrația zoo a solicitat asociației „Milioane de Prieteni” să preia ursii.
Terra și Pluto, după cum a fost denumiți mama și puiul au fost transferati la Sanctuarul Libearty. Frațiorul sau surioara lui Pluto nu a avut din pacate aceiasi sansa! Administrația zoo a reușit să-i facă urmele pierdute fara nici o teama de consecintele legale.
Singurul urs mascul deținut de Zoo Reșița a fost sterilizat și mutat într-un țarc adecvat. In prezent, datorită eforturilor susținute de AMP în decurs de un an, a interventiei autoritatilor competente si a mass mediei, urșii de la Zoo Reșița si-au recapatat demnitatea si se vor bucura de libertatea pe care altii le-au furat-o.

2014-07-30T06:43:21+00:0030 iul. 2014|Fără categorie|