//Urs cu fractură deschisă, salvat și operat la Libearty (video)

Urs cu fractură deschisă, salvat și operat la Libearty (video)

Un urs în vârstă de un an și patru luni, cu un picior sfârtecat, a fost salvat și operat în sanctuarul Libearty.

Impiegatul de mișcare de la Lainici (Valea Jiului, jud. Gorj) a descoperit ursulețul rănit într-un tunel de feroviar și a anunțat Administrația Parcului Național Defileul Jiului. Paznicii de vânătoare din Valea Jiului l-au tranchilizat pe micuț și l-au examinat, iar în urma controlului au constatat că avea o fractură deschisă la piciorul din stânga spate. Rana era infectată și plină de larve de muște.  „Starea generală a exemplarului de urs era de epuizare fizică“, se menționează în procesul verbal.

Plăgile au fost dezinfectate, iar apoi ursul a fost predat Asociației de Vânătoare Gorun, cu recomandarea de transfer într-un centru specializat, pentru efectuarea de investigații suplimentare și tratament de specialitate.

În urma acestor recomandări, s-au cerut și obținut toate aprobările necesare transferului său în sanctuarul Libearty. O echipă de vânători a transportat ursul până la Ghimbav, unde a fost transbordat în mașina Asociației „Milioane de prieteni“ și transportat la Libearty, de către managerul sanctuarului, Florin Ticușan, și veterinarul colaborator al asociației, dr. Ciprian Cocianu.  

Ursul a ajuns în sanctuarul Libearty în miezul nopții, la ora 1.00, iar la ora 1.30 a intrat în sala de operații. Intervenția de amputare, singura posibilă în acest caz, a fost deosebit de dificilă din cauza rănii vechi și a infecției foarte puternice. Operația a durat patru ore, timp în care ursulețul a fost perfuzat. Imediat după ce s-a trezit din anestezie, a mâncat pâine cu miere.

Dimineața, pacientul a fost mutat într-o boxă specială, unde rămâne sub observație permanentă. Cu toate acestea, prognosticul este rezervat, pentru că, după vechimea rănilor, ursul a stat blocat timp de câteva zile în tunelul feroviar.

Acum, are nevoie de cea mai atentă îngrijire medicală și de mult noroc.

Ajută-l, în eforturile lui de supraviețuire!

2018-06-07T11:10:55+00:007 iun. 2018|Fără categorie|