Veverița care își termoizolează scorbura

veverita 1 veverita 2

Veverițele nu hibernează – asta știe orice pasionat de curiozități naturale. Însă pentru că în general stau tuflite în scorburi, veverițele sunt scumpe la vedere în anotimpul hibernal. Un instantaneu capturat în Țarcul 2 e dovada vie a faptului că veverițele își fac și iarna de lucru prin zăpadă. Acrobata din imagine a fost suprinsă în timp ce fugea în gură cu un ghemotoc de fire. Cel mai probabil, din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în sanctuar (- 33 de grade Celsius), „roşcovana” cu blană gri s-a simţit înfrigurată. Ghemotocul îi va folosi pentru capitonarea locuinței din copac – un fel de termoizolare cu polistiren, dacă e să facem o comparație cu lumea noastră. Privind cu atenție, putem observa că materialul colectat nu este iarbă uscată ci fire care ar putea proveni din blana de urs. Ipoteza e plauzibilă: urșii năpârlesc și lasă în urmă fire moarte – un foarte bun izolator termic. Fără să știe, urșii ajută veverițele și păsările să dețină un cămin călduros.

Veveriţe de companie?
Agilă și săltăreață, acestă veveriță nu se sfiește de prezența urșilor, cu care împarte solul și stejarii. Veverița roșie este cunoscută pentru comportamentul prietenos – nu îi este teamă să intre în contact cu oamenii sau cu alte animale. Tocmai de aceea, în multe țări veverițele au devenit animale de companie.
Îţi plac mult veveriţele? Gândeşte-te bine înainte să cumperi una pe post de animal de companie. Există ferme speciale și exemplare adaptate conviețuirii cu omul, însă trebuie să realizezi că sunt diferite ca și comportament de o pisică sau un cățel. Consultă specialiștii dar și proprietarii cu expierență și evaluează dacă îi poți oferi condițiile necesare. Întreabă-te apoi dacă o veveriță îți poate oferi ceea ce îți dorești tu de la o companie necuvântătoare – afecțiune, joacă, etc.