Cum comunică urșii?

Știați că și urșii comunică între ei la fel ca și oamenii? Deși toți am fost învățați că urșii „fac mor-mor”…ei bine gama de sunete emise de aceștia este mult mai largă. Există o serie de sunete care ne indică gradul de agresivitate sau de confort al acestora.

Un sunet specific gen clic sau un sunet gutural aidoma unui grohăit scurt ne indică că ursul este prietenos cu alți urși, iar un astfel de sunet este des întâlnit între parteneri în timpul sezonului de împerechere, dar mai ales între ursoaică și puii ei.

Pufăitul, un geamăt lung sau scrâșnetul dinților sunt semne de agresivitate sau durere și ne arată că ursul are un disconfort.

Un sunet gutural prelung este un semn de alarmă pe care urșii îl fac în general pentru a semnala prezența lor în zonă. Un pocnet scurt este o avertizare. Cele mai cunoscute sunete care indică un urs agitat sunt mugetul prelung, mârâitul și răgetul…

Puii de urs au sunete specifice care pot fi recunoscute doar de mamele lor. Ursuleții mormăie prelung în timp ce sunt alăptați sau stau lângă mamele lor. În schimb plâng mult cu sunete înalte, pot chiar să țipe scurt (ca o chemare pentru mamă), ba chiar scot sunete asemenea unu scârțâit prelung în caz de durere.

Un fapt este general însă atunci când vine vorba de sunetele scoase de urși. Toți sforăie când dorm…firește că masculii adulți se aud cel mai tare.

2022-02-09T12:06:22+00:009 feb. 2022|Fără categorie|