Reducerea stresului și socializarea urșilor sunt două aspecte care influențează calitatea bunăstării vieții din sanctuar. În următorul clip video puteți observa modul în care se întâmpină ultimii veniți– Ina și Andi, colegi de țarc în Training Area. În viitorul apropiat, cei doi se vor împrieteni și vor fi pregătiți pentru următorul pas – introducerea în țarcul mare
Într-un număr trecut al newsletter-uluivă prezentam salvarea lui Andi – ursul „petrecăreț” de la Dâmbul Morii(zonă împădurită la marginea Brașovului). Ursulețul, în vîrstă de doi ani și jumătate, a trăit bine-mersi cocoțat în copac, mai bine de o săptămână, după introducerea în țarcul Trainig Area. Refugiul său, plasat la înălțime, a fost treptat abandonat, ursul coborând din ce în ce mai des „cu labele pe pământ”. În octombrie, o ursoaică a venit să-i țină companie– Ina, în vârstă de 18 ani, de la Piatra Neamț.
Schimbarea betonului murdar pe care își tocea ghearele în zoo cu frunzele arămii ale toamnei a fost bulversantă.Până să se dezmeticească, Ina și-a consumat emoțiile adaptării la mediul natural în tunelul dintre Training Area si Mini 3. După o lună a prins curaj: a ieșit din tunel și a dat ochii cu Andi.
Suprins de avântul noii colege, Andi a îmbrățișat trunchiul „refugiului”, așa cum se agață un pui de om de „fusta” mamei sale. Curiozitatea a fost mai puternică – a amânat cățărarea pentru a vedea dacă Ina se ține de „avânt”. Surpriză sau nu, tactica a funcționat: ursoaica a făcut cale întoarsă, observând că nu sperie pe nimeni.
Urșii știu mai bine decât oamenii când și cît să păstreze distanța, pentru a-și da binețe în continuare. Simțind că nu e vorba nicidecum de o primejdie, Andi cel cu guler alb s-a relaxat. La câteva minute după prima întâlnire, ursulețul se îmbăia în voie, lovind tacticos apa din piscină.
Trainig Area are un rol important în facilitarea contactului cu „semenii”, iar socializarea este un pas important în adaptarea urșilor la viața de sanctuar. Veniți din medii în care omul le era stăpân, ei au nevoie de timp pentru a se cunoaște și pentru a învăța să se respecte, să mănânce împreună și mai tîrziu, să lege prietenii.