Etapele introducerii unui urs în Sanctuarul Libearty

Graeme eliberat Graeme

                               GRAEME                                                                     HALEWOOD

Reintegrarea unui urs în rezervația Libearty ține cont de câteva reguli stricte. Dacă ursul are un trecut medical incert, ursul va fi ținut în carantină pentru examinări și tratamente medicale. Dacă există fișe medicale, iar în urma controlului ursul este sănătos, atunci va face direct pasul 2 – acomodarea cu mediul natural, în Training Area. Asta s-a întâmplat și cu Graeme și Halewood, cei doi urși aduși în octombrie de la Grădina Zoologică din Baia Mare.
Nu există un moment mai frumos în viața sancturului decât clipa în care un urs iese din cușcă și calcă – pentru prima dată în viață – pe iarbă. Dezorientarea la contactul cu orizonturile deschise, nesiguranța de a nu strica pământul pe care calcă, sunt urmate de dorința instinctuală de a escalada gardurile și a da bir cu fugiții. Astfel se încheie prima etapă din procesul de integrare în natură. În mod firesc, ursul va lua contactul cu gardul, iar senzația nu va fi una plăcută. Firele electrice îi vor transmite un mesaj prețios – nu încerca să ajungi la gard! Halewood nu a știtu să se dea bătut din prima, iar gândul evadării a persistat ceva timp în urma sa. În fiecare seară, împins de incertitudine și de exaltarea că odată scăpat dintr-o cușcă, ar putea scăpa și dintr-un țarc, Halewood s-a pus pe săpat. Nu avea de unde să știe că paznicul cu mii de ochiuri de sârmă își întinde plasa și în pământ, la 1,50 metri sub nivelul solului. În plus, ca la orice efort sortit eșecului, muncitorii astupau în fiecare zi gropile create peste noapte. Îndată ce noul locatar s-a convins că nu poate să evadeze, urmează resemnarea. Una dulce, cu miros de libertate.
Inevitabil, după resemnare urmează explorarea, în care locatarii încep să descopere avanatajele traiului într-un spațiu liber: baia în piscine, cățărarea în copaci, plaja la firul ierbii. Odată ce peisajul nu-i mai produce suprize, urșii își îndreaptă atenția către ceilalți locatari, de care gardul electric îi desparte. Se privesc și adulmecă, se cunosc. Atunci vine momentul pentru ultimul pas – trecerea în țarcul cel mare. Pentru un urs care a trăit o viață întreagă într-o cușcă de 20 de metri pătrați, cele 10 hectare din Țarcul 3 sunt similare cu libertatea!

2013-11-28T10:06:34+00:0028 nov. 2013|Fără categorie|