Work-shopul „Advanced Bear Care” (ABC) – unul din cele mai bine cotate ateliere pentru bunăstarea urșilor la nivel mondial – a adus laolaltă, la Brașov, cei mai importanți experți, dar și reprezentanți de grădini zoo sau sanctuare din Europa. Dintre lectori, putem enumera etologul Else Poulsen și expertul în tehnici de îngrijire comportamentală Jason Pratte, iar dintre invitați nu au lipsit reprezentanții sanctuarelor de urși din Austria și Kosovo.
Conferința, organizată de grupul de experți Bear Care Group, a avut în prim plan cazuri concrete, teorii și demonstrații, precum și vizite. AMP a participat cu o prezentare a sanctuarului Libearty, iar vizita de final a avut loc la sanctuar. Rezervația a colaborat în trecut cu Else Poulsen, al cărei raport final a evidențiat beneficiile recuperarii animalelor într-un mediu natural variat. Constatarea a fost confirmată și de Jason Pratte. „Poți să vezi cât de bine arată animalele. Comportamentul lor este unul firesc, cât se poate de normal în condiții de colectivitate, iar din câte am înțeles, îngrijitorii știu deja să comunice cu urșii”, a precizat Pratte. Vizita a fost importantă din punct de vedere a înțelegerii comportamentului urșilor sterilizați în spații largi.
În contextul tranziției de la îngrijirea în cuști individuale la cele în spații comune, administrațile zoo întâmpină probleme în menținerea unui număr optim de animale raportat la suprafața disponibilă. Situația se traduce în suprapopularea țarcurilor și scăderea condițiilor de bunăstare. Pentru a preveni aceste situații, AMP se oferă să sterilizeze pro-bono urșii masculi din grădinile zoo. Până în prezent, cinci urși din parcurile zoo românești au fost sterilizați pro-bono de „Milioane de Prieteni”.