/, Uncategorized/O lecție în pandemie!

O lecție în pandemie!

Dragi prieteni care sărbătoriți astăzi Învierea Domnului Iisus Hristos, dar și cei care ați sărbătorit săptămâna trecută vă urez ca lumina sfântă să vă curețe sufletele de orice durere și să vă îndreptați atenția și sufletele către cei aflați în nevoie.

Trăim închiși, prizonieri de bună voie pentru a ne apăra de un dușman nevăzut. Unii dintre noi nu acceptă îngrădirea libertății nici chiar pentru a-și salva viața sau alte vieți. Plătesc amenda și fug din izolare.
Este aproape imposibil să ne imaginăm o viață întreagă în aceste condiții.
Eu vă propun însă să reflectați la viața pe care le-o oferim de cele mai multe ori animalelor noastre de companie. Distanțarea socială care ne este atât de greu de suportat este la fel pentru o pisică sau un câine care nu are un partener de socializare din specia lui și are ca univers doar casa sau curtea proprietarului.

Ce viață are un un câine care cunoaște doar lanțul și cei câțiva metri pătrați din jurul cuștii (atunci când are o cușcă!)? Ca să nu mai vorbim despre peștișorii care se învârt în borcanul în care-și trăiesc scurta existență sau păsărelele închise în colivii în loc să zboare libere si să se bucure de primăvara după care tânjesc, ca și noi acum!
Iepurașii, care au o foarte mare căutare în perioada de Paști, dar și alte rozătoare care se vând în loc de jucării își sfârșesc viața în cuști pe care proprietarii se plictisesc cu timpul să le mai curețe.

Lista animalelor care în loc să fie lăsate să trăiască în mediul lor natural continuă până se ajunge la exagerări, cum ar fi șerpi veninoși sau crocodili care trăiesc în apartamente deși ele nu pot fi considerate animale de companie. Acestea sunt animale sălbatice care nu pot fi domesticite pentru ca omul să se distreze cu ele. Reprezintă fiecare o verigă importantă din lanțul unui ecosistem pe care omul l-a dezechilibrat.

Animalele sălbatice prizoniere pe viață cum sunt urșii, lupii, vulpile, leii și tigrii, dar și atâtea alte specii închise în cuștile grădinilor zoologice și în circuri tânjesc și ele după libertate.

Noi toți, cei cărora ne pasă de aceste animale și care simțim pe pielea noastră acum cât este de greu să nu ne putem bucura de lucruri simple, cum este plimbatul pe stradă, soarele de afară, întâlnirea cu o persoană cunoscută sau chiar și numai o altă ființă asemenea nouă, haideți să respectăm de acum libertatea tuturor ființelor vii.

Ar fi poate cea mai utilă lecție pe care ne-a dat-o pandemia Covid-19.

Cristina Lapis, președinte Asociația Milioane de Prieteni
https://millionsoffriends.org/doneaza/

2020-04-20T08:10:26+00:0020 apr. 2020|Fără categorie|