Nu în fiecare zi întîlnești o pasăre de pradă făcând „autostopul” la marginea unui drum. Dacă te afli în situația asta, este clar că înaripatul are probleme grave de sănătate, iar tu îi poți salva viața. Fă rost de numărul unei asociații de protecție a animalelor şi sună repede– timpul este preţios! Ei vor şti ce este de făcut!
Salvatorii AMP s-au înscris luna trecută într-o cursă contra-cronometru pentru salvarea unui uliu șorecar. Păsăroiul – altădată demn și agil, capabil să zărească un șoricel din culmile văzduhului – zăcea lipsit de vlagă la marginea drumului, lângă o parcare frecventată de camioane. Unui șofer de camion i s-a făcut milă și l-a luat cu el în cabină. Neștiind cum să procedeze mai departe, l-a predat într-un loc familiar – o bezinărie de la marginea Brașovului. De aici, un angajat a sunat la AMP, pasărea fiind ridicată de o echipă de salvare. „Când l-am primit nu se putea ţine pe picioare, era îngheţat, slăbit, dezhidratat şi apatic. În urma controlului medical nu i-a fost depistat nimic concludent, nu avea niciun os rupt la aripi sau la membrele inferioare”, ne spune Ciprian Cocianu, medic veterinar AMP.
Pacientul a fost transportat de urgență la Sibiu, unde a fost preluat de către specialiștii Asociației „ Prietenii Berzelor”. „Era mai mult mort decât viu și nu credeam că are vreo șansă. A doua zi dimineața, după începerea tratamentului cu antibiotice, șorecarul s-a ridicat în picioare. A fost diagnosticat cu pneumonie, care a cedat după 7 zile de tratament”, a declarat etologul Miruna Gritu, preşedintele „Prietenii Berzelor”. Acum, păsăroiul s-a înzdrăvenit și se pregătește de eliberare. Dintr-o pasăre condamnată la moarte, el are toate șansele să zboare liber și sănătos.
Deși încă nu este pe cale de dispariție, specia șorecarului este ameninţata de vânătoare, otrăvire şi poluare fonică. Fiecare exemplar este important!
Pentru a viziona un scurt filmuleţ cu uliul benzinar, click AICI