La 1 Martie, „Milioane de Prieteni” a implementat primul program de voluntariat permanent la Adăpostul public din Stupini. În fiecare sâmbătă, 15-20 de elevi din diferite școli brașovene, din clasele V-a și a VI-a, se trezesc de dimineață pentru întâlnirea cu cățeii. Toți au participat la câte o oră de Protecția și Bunăstarea Animalelor, ținută de echipa AMP în școlile din Brașov. Așa au aflat că își pot petrece câte două ore pe săptămână îngrijind cățeii din adăpostul public.
Gașca de voluntari se adună la gara din Brașov, de unde sunt preluați de un mijloc de transport în comun. Reprezentanții AMP fac prezența și le explică noilor veniți ce activități vor avea loc și care sunt regulile de bază. Odată instruiți, bucuria lor explodează în fața boxelor, când trebuie să-și aleagă companionul. În general, îl primesc pe cel care îl doresc, însă se întîmplă ca îngrijitorii să le recomande un cățel mai mic, mai urșor de stăpânit. Eliberați, câinii își arată recunoștința și nerăbdarea, debordând de energia strunită de gratiile de fier. Plimbarea are loc la marginea câmpului dinspre drumul de acces și e plină de momente amuzante. Cei mai sfioși se lasă greu de urnit, iar cei mai entuziaști sunt greu de domolit. După 10 minute de tatonare, elevii și cățeii devin buni prieteni.
O lecție de responsabilitate
Între fiecare tur de plimbare, elevii se întorc pentru o pauză de… apă. Apa este foarte importantă pentru căței! Cea mai plăcută activitate o reprezintă „coafarea” cățelului. Cei mai flocoși dintre companioni sunt trași pe dreapta, în iarbă, unde sunt țesălați. Voluntarii învață cum să țină câinele corect și cum să folosească energic peria pe blana câțelului, iar ce se strînge pe perie este colectat într-un sac de gunoi. Ultima activitate are loc în cabinetul medical. Aici, copii se întâlnesc cu medicul veterinar, care le prezintă cum se implantează și cum se citește un microcip.
Cea mai grea e despărțirea. După două ore petrecute la adăpost, copiii nu mai vor să se despartă de căței. Părinții nu le permit să dețină un animal de companie, astfel că așteptarea e lungă. Doar peste o săptămână se reîntlnesc cu amicii lor din adăpost.
Voluntariatul este un cîștig pentru toată lumea. Pentru că nu mai stau în fața calculatorului, copiii petrec mai mult timp în aer liber și devin mai responsabili. De cealaltă parte, cățeii sunt plimbați și pieptănați – arată mai bine și devin mai prietenoși, astfel că șansele lor de a fi adoptați de către o familie iubitoare cresc vertiginos. Două ore de voluntariat le poate schimba viața!