Ce trebuie să știm despre urși? (2)

1. ÎN EXCURSIE

Vederea şi evitarea urşilor:

Dacă eşti obișnuit să te plimbi prin pădure, sunt şanse mari să vezi un urs. Observarea unui urs în mediul lui natural, de la o distanţă sigură, poate fi chiar placută.

Experienţele pozitive în ceea ce priveşte întâlnirile cu urşii sunt mai dese decât cele neplăcute. Totuşi, se mai intâmplă, deşi destul de rar, ca întâlnirea dintre om şi urs să fie violentă. Pentru a evita asta:

  • Plimbaţi-vă în grup şi numai în timpul zilei;
  • Dacă ursul vă aude venind, de obicei, vă evită. Ursul se simte ameninţat dacă e luat prin surprindere. De aceea, e bine să vorbiţi sau să cântaţi în timp ce mergeţi, mai ales prin tufişuri, unde vizibilitatea este scazută, pe lângă apele curgătoare sau când vă bate vântul din faţă. Vocile voastre il vor ajuta pe urs să vă identifice ca fiind oameni;
  • Fiţi atenţi şi urmăriţi urmele de urşi. Pietrele întoarse sau rupte, buştenii sau rădacinile putrede pot fi semne că un urs a căutat râme, viermi sau insecte. Urmele de gheare pe copaci, urmele de labe în noroi sau pe zăpadă, fructele de pădure pe pământ, urmele de săpături la rădăcini, fire de blană de urs pe scoarţa copacilor, toate sunt semne că un urs este în apropiere;
  • Păstraţi distanţă faţă de sursele abundente de hrană şi de animale moarte. Ursul ar putea fi prin apropiere;
  • Tineţi câinii în lesă şi sub control. Câinii pot fi de ajutor în detectarea urşilor, dar se pot bate cu ei şi îi pot aduce pe urşi până la voi.
  • Evitaţi folosirea de cosmetice mirositoare sau de fixativ de păr. Este indicat să aveţi asupra voastră un spray cu piper.

2. ÎNTÂLNIREA CU URSUL:

Întâlnirea cu un urs agresiv este foarte rară. Atacurile sunt și mai rare. Sunt foarte mulți oameni care trăiesc, lucrează şi îşi petrec timpul liber în zonele populate de urşi. S-au semnalat multe  întâlniri ale oamenilor cu urşii, dar de foarte puţine ori aceștia au fost atacaţi de urşi, dacă animalele nu au fost provocate.

E bine să evitaţi un conflict cu ursul. Oricum, din această înfruntare, el este cel care învinge.

E bine să fiţi pregătiţi pentru o astfel de întâlnire, dacă aveţi obiceiul să vă plimbaţi prin pădure. Nu există o singură metodă dovedită care să fie bună în cazul unei întâlniri cu un urs. Fiecare întâlnire poate fi diferită. Următoarele reacţii ale oamenilor au fost eficiente, în trecut.

Dacă vedeţi un urs de la distanţă:

  • Respectaţi necesitatea spațiului de care ursul are nevoie. Întoarceţi-vă şi părăsiţi zona.

Dacă, neașteptat, ajungeți în apropierea ursului:

  • Opriți-vă! Evaluaţi situaţia;
  • Ursul se apără când îşi protejează puii sau mâncarea;
  • Rămâneţi calmi. Nu fugiţi. Arataţi-i că sunteţi om, vorbind încet sau dând din mâini. Miscaţi-vă în direcţia din care bate vântul, astfel incât ursul să vă simtă mirosul. Nu înghesuiţi ursul! Lăsaţi-i o zonă de scăpare şi el va pleca;
  • Ursul poate fi agitat şi stresat, plescăind din fălci, lovind pământul în timp ce pufăie. Urmăriţi cu privirea reacţiile ursului, dar evitaţi să îl priviți direct în ochi;
  • Ursul poate încerca să vă intimideze. De obicei, se ridică în doua labe, amenințător. În limbajul ursului, înseamnă că vă atenționează să nu  mai înaintaţi pe teritoriul lui;
  • Daca un urs atacă, totuşi, în cazul unei întâlniri neașteptate, ar trebui să vă intindeţi cu burta în jos şi cu picioarele uşor depărtate. Strângeţi-vă mâinile în jurul capului. În poziţia asta, vă veţi proteja faţa şi gâtul. Rămâneţi nemişcat.

  • După ce ursul simte că nu mai reprezentaţi nicio ameninţare pentru el, va părăsi zona.

Dacă ursul vă urmăreşte:

  • Opriți-vă! Evaluaţi situaţia.
  • Foarte rar urşii manifestă un comportament de răpitor (urmarindu-vă înainte să atace). Dacă ursul vă urmăreşte, ramaneţi pe loc, dar nu îl înfruntaţi. Vorbiţi incet şi  nu fugiţi.
  • Dacă ursul continuă să vă urmarească, lăsaţi-vă bagajul sau altceva care să-i atragă atenţia. Aruncaţi-i sandvişul pe care îl aveţi.
  • Să aveţi cu voi un spray cu piper. V-ar fi de folos în cazul unei întâlniri cu un urs agresiv. Ursului nu-i place mirosul de piper şi se îndepărtează.

Evitaţi plimbările în pădurile unde este indicată prezența urşilor.

Ursul brun nu mănâncă oameni. Nu-i place carnea proaspată.

Pericolul vine doar de la lupta corp la corp, pentru că lovitura unui urs poate ucide.

Luat prin surprindere, în timp ce caută hrană sau când are pui, ursul se apară, dar nu este un prădător.

Pentru ca generaţiile viitoare să mai poată vedea urşi în pădurile noastre, protejaţi-i şi respectaţi-le spațiul de viaţă.

Aflați cum să evitați o întâlnire nedorită cu ursul, în gospodărie sau în locul de camping.