//La 61 de ani, a urcat munții pentru urși

La 61 de ani, a urcat munții pentru urși

Trekkeri

Odată cu sosirea toamnei, la Sanctuarul Libearty din Zărnești, poposesc trekkeri WSPA. Drumeții participă la un program organizat pentru protecția și îngrijirea urșilor din Sanctuarul Libearty, în cadrul căruia ei trebuie să traverseze Munții Bucegi, pentru a ajunge la sanctuar. Practic, programul împacă plăcerea de a urca pe munți cu datoria morală de a ajuta animalele.
16 persoane au pornit în a doua săptămână din septembrie din Sinaia, de la cota 1400. Din cauza vremii nefavorabile trekkerii nu au reușit să atingă vârful Omu, dar experiența parcurgerii acestui drum a fost la fel de satisfăcătoare. „Am avut o zi cu ceață și cu vizibilitate redusă și în general am avut parte de vânt și de ploaie. A fost foarte interesant căci le-a arătat oamenilor și cealaltă față a muntelui, cea care nu e însorită și nici nici prea caldă. A fost o adevărată experiență al cărui deznodământ a fost vizitarea sanctuarului, un loc care te surprinde de fiecare data când îl vezi”, ne spune Jennifer, ghidul celor 15 drumeți.
„Ceea ce faceți voi aici este minunat”
Grupul a fost format din femei și bărbați în special din UK, tineri și vârstnici. Veterana grupului a fost Rachel, o londoneză care a dorit să încerce senzații tari la 61 de ani. De dragul urșilor, desigur. „Este un lucru pe care am vrut să-l fac de mult timp. Am petrecut o săptămână minunată cu oameni minunați și nu regret absolut deloc. E drept, că au fost momente în care mi-aș fi dorit să-mi fi făcut un testament, însă totul a meritat. Chiar îmi spuneam că dacă ar fi să mor, acesta ar fi un loc excelent, absolut fantastic”, ne spune Rachel, care a împlinit 61 de cu o săptămână înainte de a pleca spre România. Demn de menționat este că recordul de vârstă la „trekkingul pentru ursuleți” este de 68 de ani.
Vineri, 13 Septembrie, trekkeri au trecut linia de finish la Sanctuarul de urși Libearty. Majoritatea au făcut cunoștință pentru prima data în viață cu un urs. „Ceea ce faceți voi aici este minunat. Mi se pare interesant că totul a pornit de la turiștii englezi care au văzut urșii ținuți în cuști și au reacționat. De atunci, modul în care românii au abordat această problemă și au îndreptat situația este absolut minunat. O să plec acasă cu o altă imagine a României în minte. Este o țară fantastică iar oamenii sunt absolut minunați”, ne spune Rachel.
Trekkeri au făcut turul sanctuarului, au vizionat documentarul și au făcut poze cu ursuleții. Colin, cel mai fidel drumeț s-a aflat pentru a cincea oară iîn sanctuar, tocmai de aceea l-am rugat să ne spună ce este diferit față de anul trecut. „Am observat chiar de la barieră, noua intrare pentru vizitatori și centrul care înainte era doar la stadiul de schelet. Am observat că acum urșii au și stupi de albine, iar Țarcul 3 este mai verde decât anul trecut”, ne spune impresionat Colin.