Construcția taberei indiene a început în această toamnă. Locul amplasării era ochit de mai multă vreme, fiind singurul punct panoramic printre stejarii ce se dau la o parte din calea măreției Munților Piatra Craiului, Bucegi și Postăvarul. Lângă țarcul 3, vis-a-vis de punctul de observație subteran, terenul a fost pregătit pentru a fi la înălțime. Ajutată de un excavator și un mini-buldozer cu freză, echipa de construcție a nivelat și afânat terenul. Gazonul a fost însemânțat, iar firele de iarbă au început să mijască. Platoul astfel creat, va avea ca piesă centrală un cort indian.
Cortul este cât se poate de autentic – a fost manufacturat în Canada, de o familie de amerindieni care păstrează tradiția din moși-strămoși. Conexiunea ancestrală a amerindienilor cu animalele sălbatice este arhicunoscută. Nici că se putea un spațiu mai adecvat în care să te conectezi cu natura. Totuși, tehnologiile inovative și-au făcut și ele loc „în natură” – cortul a fost amplasat pe un terasament dotat cu sistem de drenaj, format din rigole și pietriș sortat. O folie de protectie „anti-buruieni” va opri creșterea vegetației în interiorul cortului. În plus, apa și energia electrică nu vor lipsi din dotările taberei – aducțiunile fiind realizate pe o distanță de 500 de metri, de la clădirea principală.
Scopul principal taberei este reîntoarcerea la natură și convețuirea armonioasă cu animalele. România este țara în care oamenii și animalele sălbatice trăiau în liniște și pace, într-un echilibru firesc. În ultimele decenii însă, din cauza expansiunii urbane, a recoltării în exces a fructelor de pădure și ciupercilor, defrișărilor masive și a turismului montan dezordonat, acest echilibru fin este distrus. Animalele sălbatice plătesc pentru greșelile umane iar tinerii sunt educați greșit și vor trăi cu teama că animalele sălbatice și mediul în care trăiesc acestea, sunt periculoase. Încercăm să îndreptăm lucrurile: o noapte dormită în natură, printre urși, vizitarea sanctuarului, proiecții de documentare, voluntariat, workshop-uri – toate acestea vor schimba percepția tinerilor legată de importanța animalelor sălbatice.
Documentația proiectului a fost realizată în primăvara 2014 și este inclusă în strategia de servicii educative oferite de AMP. În august 2014, asociația germană Welttierschutzgesellschaft e.V., un partener important al Sanctuarului Libearty, a semnat acordul de finanțare a proiectului. Lucările s-au întins pe o durată de circa 45 de zile. Din primăvara lui 2015, vor fi montate sistemele sanitare și vor fi realizate ultimele finisaje pentru darea în folosință.