//Conferinţă de educaţie

Conferinţă de educaţie

DPM Bucharest Feb2015 -2

Cinci asociații de protecție a animalelor din România au prezentat în ianuarie la București, rezultatele proiectelor de educație în materie de protecție și bunăstare a animalelor. Întâlnirea a avut loc la ințiativa Word Animal Protection – Haga, asociaţie implicată în managementul câinilor fără stăpân în diverse părți ale lumii. „ În timp ce am evaluat gestionarea câinilor fără stăpâni din România, am reuşit să luăm legătura cu cele mai importante ONG-uri din acest domeniu de activitate. Chiar dacă acestea activează în diferite orașe sau regiuni, punctul comun este interesul în educaţie”, a declarat Sabine Zwiers, manager de campanii pentru Europa la World Animal Protection.

Elevii nu știu de ce avem câini pe stradă
Asociația „Milioane de Prieteni” a prezentat rezultatele celui mai nou proiect început în România, în materie de bunăstare animală. În numai doi ani, echipa de educație AMP a intrat în 14 școli și a evaluat nevoia de educație a elevilor. „Prima etapă a constat în evaluarea cunoştințelor dobândite de elevi până în clasa a V-a, sau a VI-a. Am fost plăcut suprinşi să vedem că elevii au cunoştinte generale destul de bogate, însă există o lacună mare în ceea ce privește lumea animalelor de aici, de lîngă noi. Puțini sunt elevii care înțeleg cum au ajuns câinii în stradă, care este rolul microcipului sau cum ajung urșii la tomberon. Neînțelegerea acestor aspecte nu face decât să adâncească teama sau indiferența noii generații față de câinii fără stăpân sau față de urși, adâncind aceste probleme sociale”, a declarat Liviu Cioineag, director PR AMP. Studiul realizat de echipa AMP în decursul anului trecut arată un interes suprinzător pentru bunăstarea animalelor, ba mai mult, demonstrează că peste 70% din copiii de clasa a V-a şi a VI-a dețin un companion. Câinele este cel mai iubit dintre animale, urmat de pisică și canar. Dintre posesorii de câini și pisici, doar 10% și-au microcipat companionii. Procentul mic este dat și de lipsa unei baze de date unitare, care să faciliteze depistarea stăpânului atunci când animalul este pierdut. În schimb, o treime dintre elevi dețin pisici sau căței sterilizați – un număr îmbucurător. „Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 409 copii, reprezentând peste 10% din totalul populației şcolare din Municipiul Braşov de clasa a V-a și a VI-a. Comparând datele cu cele deținute de ANSVSA și alte ONG-uri din țară, putem trage concluzia că – poate și datorită nivelului de trai mai crescut – numărul de animale cu stăpân este mai mare față de alte orașe. În timp ce interesul pentru microcipare se încadrează în media națonală, cel pentru sterilizare este simțitor mai ridicat”, a subliniat Cioineag.
Întâlnirea pe teme de educație s-a finalizat cu acordul unanim al participanților în favoarea inițierii unui proiect comun, unitar, care să fie implementat cu sprijinul ANSVSA și al Ministerului Educației, la nivel național.

2015-02-26T12:54:21+00:0026 feb. 2015|Fără categorie|